Mr. Folk Nyt himself runder d. 18. september 75 år – stort TIL LYKKE til dig, kære Alan Klitgaard ønsker vi dig her fra rootszone.dk. I mange år, fra engang sidst i 1970’erne, tonede din bløde stemme frem på P3 mindst en gang om ugen, hvor du kompetent og engageret fortalte om, hvad der rørte sig i vores folk-verden – både den danske, den irsk-skotske og meget andet. Hvilke musikere fra udlandet, der var på vej for at spille i Danmark, hvem der havde udsendt nye plader, hvor der lige var koncert i løbet af den næste uge eller måned. Vi var mange, der var glade for Folk Nyt.

Vi hørte med andre ord folkemusik og om folkemusik på et stort medie, nemlig på Danmarks Radios populæreste kanal. Sådan som det stadig burde være! Men det sluttede for nu mere end 10 år siden, da DR lod hammeren falde over programmet næsten uden varsel – på trods af gode lyttertal år efter år. Men slut med Folk Nyt, dog heldigvis ikke med Alan K., som siden bl.a. har slået sin folder på den2radio.dk og jo i øvrigt i mange, mange år har været udøvende musiker. I 1968 samlede han gruppen Paddy Doyles – og den eksister som bekendt endnu. OG d. 30. oktober holdes 50-årsjubilæet på Baltoppen! Med Alan K., Jens Christensen, Leif Ernstsen og Ole Petterson – så kom glad til Skotsk/Irsk Musikscene på det gode spillested i Ballerup.

Alan var også i nogle år redaktør på folkemusiktidsskriftet ”Folk & Musik i Danmark”, som jeg selv skrev til, ligesom jeg faktisk var journalistpraktikant på P3, hvor jeg var så heldig at arbejde på Folk Nyt og de andre genreprogrammer dengang. For at det ikke skal være løgn er rootszone.dk jo en videreførelse af det trykte magasin, som indtil for godt otte år siden blev udgivet af den hedengangne folkemusikorganisation, Folkemusikkens Fællessekretariat. Åh ja, men heldigvis lever folkemusikken jo i bedste velgående!!

Alan, Mr. Folk Nyt i mange år og f.eks. i 1989 redaktør af Politikens Folkemusikleksikon, udøvende musiker og producer. I 1978 udgav han en dansksproget plade, som bandet Five Hand Reel medvirkede på, og i 2014 kom Regnens Harpe, hvor han satte musik til Halfdan Rasmussens digtsamling med Ib Spang Olsen på tegninger fra Irland. Som rootszone.dk-anmelder Allan Petersen skrev dengang: Der er noget særligt ved Alan Klitgaards sprøde og indtrængende stemme. Noget, der får en til at lytte intenst og efterlader en klar fornemmelse af, at her er en mand, der vil noget med sine sange. Når man så kombinerer en af Danmarks bedste sangere med en af de bedste digtere, så kan resultatet ikke undgå at blive godt”.

Til lykke, kære Alan – og også til lykke til Paddy Doyles.