cd basco big bandSammenblanding af forskellige traditioner og genrer kan i værste fald blive tomt og uden mening, men i bedste fald farverigt, fornyende og yderst interessant. Bascos musik må henregnes til sidstnævnte lykkelige udfald.

Kvartetten har haft ganske gode erfaringer med at udvide besætningen med en blæsergruppe, og nu har de beriget os med en EP, hvorpå udvidelsen er med intet ringere end DR´s Big Band. At vi taler om en liveindspilning fra en koncert i DR-Byen sidste efterår, trækker ikke fra. Tværtimod. Livemateriale fra den kant har været savnet.

Bortset fra en enkelt traditionel sekvens skyldes alle kompositioner Hal Parfitt-Murray, og denne plade dokumenterer, at de viser sig velegnede til slige store rytmiske arrangementer. Der er, udover et enkelt af Anders Ringgaard, tale om arrangementer af big bandets musikere – så vidt som anmelderen kan læse – og det fremgår.

Det her er ikke folkemusik med tilføjede jazzede blæserriffs som hos Habadekuk eller deres forbilleder La Bottine Souriante. Det er i højere grad traditionel bigband-musik, baseret på folkemusikalske melodilinjer, og det er noget helt andet – og i en grad så big bandet i lange sekvenser fylder væsentligt mere i lydbilledet end Basco selv. Sådan må det nødvendigvis være, forskellen i niveaumæssig fylde taget i betragtning.

Det er nu heller ikke noget problem, så længe Bascos egne og mere spinkle arrangementer ligger under det hele og definerer musikken, og Parfitt-Murrays fine melodilinjer ydes retfærdighed – og sådan forholder det sig. Kompositionerne virker som nævnt velegnede til big band og fremstår endda umiddelbart med yderligere signifikans gennem de velklingende fyldige arrangementer. De improvisatoriske sekvenser fra bigbandets musikere, særdeles kompetent udført, skaber desuden de afvekslinger, der gør hele maleriet stærkt koloristisk – og samtidig er nødvendige, når stykkerne er længere end de klassiske mediedikterede 3-4 minutter.

Når det hele samtidig swinger som bare fanden, er der ikke skygge af anledning til at forarges over det her kække kærlighedsprodukt, der kom ud af en one night stand en animeret oktoberaften i 2013. Længe leve drifterne!

Overtegnede har ikke hørt de øvrige optagelser fra den aften. Der har vel været gode grunde, men man må alligevel spørge, hvorfor det kun blev til en EP.

EP/CD: Basco & DR Big Band: “Live at DR Byen” – GO´ Danish Folk Music.