Samtidig med Graham Nash blev en række andre navne forleden offentliggjort. Blandt dem det store, irske navn Liam Ó Maonlai, som var forgrundsfigur i succesbandet Hothouse Flowers, Bandet blev på kort tid kæmpestort med især nummeret ”Don’t Go”, som blev spillet i pausen på Eurovision Song Contest i Dublin i 988. Dét rykkede – sikkert mere end de fleste af de deltagende sange – og bandet fik stor international succes især med de to første album ”People” og ”Home”.

Liam Ó Maonlaí Foto: Patrick Glennon

Uanset pauser, ups and downs for Hothouse Flowers har Liam Ó Maonlai været på den irske musikscene lige siden, og hans rødder og hjerteblod i den traditionelle folkemusik er med ham hele vejen. Som solist har han udgivet flere album og har arbejdet som skuespiller. Indimellem har bandet indspillet flere plader og taget en runde mere på både mindre og større scener, senest på Glastonbury Festival i 2022. Han og Paddy Keenan (uillean pipes, whistles) foretog i 2008 en musikalsk rejse til Festival au Désert i Mali, hvor de bragte irsk trad sammen med vestafrikansk musik. Det kan opleves i dokumentarfilmen ”Dambé”.

Så til USA med Joshua Ray Walker fra Texas, der efter sigende har et grænsesprængende bud på moderne country og en vild stemmepragt. Han beskrives som lidt af en tornado, som med tre album i de seneste år har slået sit navn godt fast, De tre udgivelser er forbundne, og rammen er fortællinger fra en (fiktiv) honkytonk-bar fyldt med wannabe-cowboys, drømmere og fortabte sjæle.

Han siger, at det ”at skrive fra en karakters perspektiv lader mig undersøge ting om mig selv uden at føle mig for selvbevidst om det”. Joshua Ray Walker hylder outlaw-countrymusikkens antihelte som Willie Nelson og Waylon Jennings samt sangskrivere som Townes van Zandt og Billy Joe Shaver. Der er lagt op til gyngende gang i den, må man tro.

Margo Cilker Foto: Matthew W. Kennelly

Også fra USA kommer countrysangerinde og sangskriver Kelsey Waldon (øverste foto) med base i Nashville, men vokset op i Kentucky med bluegrass og country som sit lydspor. Loretta Lynn, Merle Haggard og George Jones er blandt hendes helte. Nogle yderst flittige år med bunker af jobs, en række EP’er og et album gav opmærksomhed fra både magasinet Rolling Stone og radiostationen NPR. I maj 2019 optrådte hun så på The Grand Ole Opry til et show, hvor Sturgill Simpson og John Prine også var på scenen. Prine sagde, at Kelsey Waldon burde udgive på hans pladeselskab Oh Boy Records, og sådan blev det. “White Noise/White Lines” udkom og i august 2022 “No Regular Dog”. John Prine døde 7. april 2020.

2023 byder på gensyn med den amerikanske sangskriver Margo Cilker, som besøgte Tønder Festival sidste år. 30-årige Cilker har skrevet sange og turneret længe, først på coffee houses i USA og siden på barer og små musiksteder på begge sider af Atlanten. I starten spillede hun covernumre, men langsomt begyndte hun at skrive egne sange. Med debutalbummet ”Pohorylle” fra 2021 rykkede karrieren flot fremad. Albummet fik fine anmeldelser for sine americana-sange med inspiration fra hendes eget liv og rammer emner som tab, brudte forhold og identiteten som evigt rejsende. Mange vil se frem til dette gensyn.

Willie Stratton

Disse tre behøver ingen introduktion. De har både sammen og hver for sig besøgt Tønder mange gange: De tre topnavne i keltisk musik: Michael McGoldrick, John McCusker og John Doyle. I trio siden 2009. Man kan nævne en lang række navne, som de hver især har været involveret i og med en lang række instrumenter, som ethvert Tønder-publikum kender.

Fra canadiske Willie Stratton kan vi forvente en masse udi country, folk og indierock, som er grundelementerne for denne sangskriver, guitarist og banjospiller fra Halifax. Allerede som 12-årig fandt han ud af at det at skrive sange – det var bare lige ham! I 2011 kom første album, og med nummer to, ”Deserter”, fik han i 2014 sin første nominering som Rising Star of the Year hos den canadiske ECMA (East Coast Music Association). ”Della Rosa” gav i 2016 endnu en nominering i kategorien Album of the Year også hos ECMA. På tredje album “Drugstore Dreamin’” fra april 2022 træder han alvorligt i karakter som sangskriver

og trækker på de genrer, han er rundet af. Albummet har gav ham fine anmeldelser, og ”albummet er den ægte vare og et af årets bedste album”, mente anmeldere. Willie Stratton kommer med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023, ligesom det gælder for de fleste af festivalens udenlandske navne.