vagabond_fbDen skotske sangerinde Eddi Reader, et af de absolutte topnavne i hjemlandet, er klar med et splinternyt album – det udkom i går. Det har den (måske) sigende titel ”Vagabond”.  At hun har rejst rigtig meget rundt med sin musik er i al fald helt sikkert, og hun har en stor fanskare verden over.

”Vagabond” er hendes første album i næsten fem år og ca. nr. 12 ialt. På det har hun som sædvanlig omgivet sig med superdygtige musikere som Boo Hewerdine, hvis sange hun har brugt rigtig meget i sin karriere, John McCusker, Alan Kelly, John Douglas, Ewen Vernal, Ian Carr, Boo Hewerdine og Roy Dodds – der var med i Fairground Attraction. Det band som for længe siden havde kæmpehittet ”Perfect” med Eddi Reader i front og en sang, der siden er brugt i flere TV-reklamer.

Rootszone.dk har faktisk ikke endnu modtaget og hørt albummet med 14 sange på, men dømmer denne skribent efter, hvad hun i øvrigt kender til Ms. Reader og hendes fine, intense stemme, så bliver hendes fans garanteret ikke skuffet. Som en engelsk anmelder har skrevet, så ”kan den energi, som hun udviser i en enkel koncert sikkert forsyne en hel lille landsby med strøm.” Med dette udsagn henvises til netop den lidt nervøse intensitet og indlevelse, man oplever til hendes koncerter, og hvor hendes udtryksfulde, måske lidt for flagrende hænder, er en del af budskabet: Jeg mener det her! Der er altid en ganske speciel kemi imellem Eddi Reader og hendes live-publikum.

eddiHun udsendte for 11 år siden sit ”The Songs of Robert Burns”-album”, som virkelig gav genlyd og placerede hende grundigt tilbage på folkscenen. Men hun hører også til dem, der gør sig bemærket uden for den. Hendes dybe rødder i Glasgow og i Skotlands muld afspejles ikke altid helt i hendes sangvalg, men både hun og de nævnte musikere er alligevel en vigtig del af og vigtige for den skotske og britiske folk-scene. Hun er en spændende dame, der har sine politiske synspunkter om sit land og dets status, hvilket man kan læse om på hendes website.

I februar turnerer hun i Irland, bagefter England, Skotland og Nordirland. I 2010 havde hun en filmrolle som netop sangerinde i en film med bl.a. Claire Danes (”Homeland”).

Læs mere på www.eddireader.co.uk