Donovan Pressefoto

Donovan Pressefoto

Det sker med Donovan, John Sheahan, Dánu, Andy Irvine, Cara Dillon og mange flere på plakaten.

I dagene 28. januar til og med søndag d. 1. februar 2015 er der endnu mere kul på i Dublin, som i forvejen er en usandsynligt livlig by med masser af fest i gaden. Ikke mindst i Temple Bar-området, som for længst har etableret sig som byens forlystelsescenter og tiltrækker mange turister.

Måske som modvægt mod det noget kommercielle indtryk, man kan få af Temple Bars pubber og live musik, etablerede The Temple Bar Company en musikfestival, som hylder og holder fast i den traditionelle musik og andre af folkemusikkens udtryk. Den hedder naturligt nok TradFest med tryk på begge stavelser og holder i januar 2015 sit 10 års jubilæum.

Declan O’Rourke Pressefoto

Declan O’Rourke Pressefoto

For fans af (især) irsk musik er det nærmest et must at opleve denne festival og hvorfor så ikke i jubilæumsåret? Holder men allerede af Dublin eller har længe været nysgerrig på byen, så kan jeg kun opfordre til at spare på julen og i stedet bruge pengene på en tur til den irske hovedstad om mindre end otte uger! Rootszone.dk kan under alle omstændigheder til enhver tid anbefale et ophold i Dublin, hvor der altid foregår en masse, uanset hvilke musikalske præferencer, man har.

Programmet er spækket med både kendte og nyere navne, og koncerterne foregår overvejende i ret storslåede omgivelser. Feks. nogle af Dublins fineste kirker og i domkirken St. Patrick’s Church, i den 800 år gamle Dublin Castle og i Dublin City Hall foruden i The Button Factory, et kendt folk-spillested i Temple Bar.

Karine Polwart Pressefoto

Karine Polwart Pressefoto

Festivalen har sammensat et fint miks af navne. Det afspejler, at TradFest ligesom mange andre festivaler gør sig umage med at kunne tilgodese både mangeårige hardcore folk fans og et yngre publikum, der skal fristes til at høre noget, de måske ikke er vant til. Så her er genhør med fine gamle bands og solister og introduktion til nye, unge talenter.

Skotske Donovan er udset som hovednavn og spiller lørdag aften d. 31. januar. Og hvorfor ikke fejre denne ægte folkesanger (med mere), som i en meget ung alder i 1964 gav os klassikeren ”Catch The Wind” og i årene efter mange andre sange, der stadig spilles, også ganske ofte i film. Ligeledes fejres John Sheahan, ex-Dubliner, i høj grad på sine ældre dage, og han har da heller ikke mistet hverken gnisten eller evnerne på sin fiddle. Det er smukt, at denne trods alt lidt ældre herre har fået sin second coming! Han afslutter festivalen søndag aften den 1. februar sammen med Declan O’Rourke og Susan McKeown.tradfestlogo

Hothouse Flowers er også et band, som har haft stor betydning i irsk musik, og stadig har Liam O Maonlai i front. Betydning har legendariske Sweenys Men også i den grad haft for den irske folk revival i sluttresserne og videre frem. I et par år nu har bandet med Andy Irvine, Johnny Moynihan og Terry Woods spillet sammen igen og det med succes. Tre andre kæmper finder man i trioen med Matt Molloy, John Carty og Arty McGlynn på hhv. fløjte, violin og guitar.

John Sheahan Foto: Per Dyrholm

John Sheahan Foto: Per Dyrholm

Nordirske The Undertones og folk-rockbandet fra Brighton, Levellers, er andre solide, kendte topnavne. I den yngre ende står musikerægteparret Kathryn Roberts & Seth Lakeman, sangerinden Cara Dillon, bandet Danú, der for nogle år siden turnerede flittigt i Danmark, Karine Polwart og Beoga, som af nogle kaldes det bedste trad band fra dette (ikke så gamle) århundrede. Marc O’Reilly er ny folkblues-troubadour, som sammenlignes med  Bon Iver og John Martyn, Mick Flannery, vokaltalenterne fra Vestirland, som kalder sig Coda, de syv søskende i DeBarra og flere endnu.

Festivalen startede som en beskeden nichefestival for traditionel musik, men er støt vokset i størrelse og popularitet. Selv om irsk musik er populært over hele verden i alle sine mange forskellige versioner, så er traditionel irsk musik og folkemusik heller ikke i Irland noget, alle og enhver lytter til. Men der er dog en

Sweeney's Men Pressefoto

Sweeney’s Men Pressefoto

relativt større bevidsthed omkring genren, bl.a. fordi den spilles på de store radiokanaler. Så Temple Bar Company har ramt plet med denne festival, der på fem dage præsenterer et rigt varieret udvalg af den irske musik med rødder i det oprindelige, men også med friske nye skud, der fortolker arven på en ny måde. Man kan også sige, at ambitionerne om at vokse og tiltale et stort publikum næsten kræver, at man ikke er purist. Men der er både plads til de gamle navne, som mange stadig elsker, og til de unge fortolkere på spring. TradFest beskriver det selv, som at festivalens artister kommer fra både folk, nu-folk og endog rock, og årets hovednavn, 67-årige Donovan, står faktisk for alle tre ting. Han er med i både Rock and Roll Hall of Fame og i Songwriters’ Hall of Fame.

I 2015 vil TradFest brillere med en unik gallaaften i Dublin Castle den 1. februar med John Sheahan i hovedrollen. Foruden alle de nævnte koncerter og navne byder TradFest også på Front Row Sessions med en række andre navne. Det vender vi tilbage til snarest. Hen imod TradFest skriver vi her på rootszone.dk om forskellige af festivalens navne. Aer Lingus og SAS flyver fra København direkte til Dublin.

Læs mere på www.templebartrad.com

Danù

Danù