Det var en virkelig god nyhed, da P2 ved DMA-festlighederne for nylig kunne fortælle, at den excellente og roste trio er blevet udvalgt som P2 Kunstner 2023. I samme åndedrag blev det tilmed offentliggjort, at 2023 bliver folkemusikkens år på samme program, som også var til stede ved DMA Roots Prisfesten og optog aftenens koncert lørdag aften d. 26. november.

Nikolaj Busk

For P2 fortalte, at DR-kanalen nu fra årsskiftet starter et ugentligt radioprogram om rootsmusik, og det er da både en fantastisk og overraskende nyhed og noget, som folkemusik/rootsfolket har ønsket sig af DR i mange år. At det skulle blive på P2 havde vi nok ikke set komme, men det er nok præcis Dreamers Circus’ særlige tilgang og udgave af til folkemusikken, som har inspireret til det.

I løbet af 2023 vil de, fordi trioen er P2 kunstner i 2023, blive fulgt forholdsvis tæt i løbet og muligvis lidt mere end andre af landets dygtige musikere. Men der vil være masser af andre ting. Det præciserer Ale Carr og siger, at efter ’23 vil DC ikke længere have en særlig rolle i programmet. Dette blev ikke sagt så klart på selve aftenen, som det også fremgår af vores reportage fra Gimle, hvor DMA Roots fandt sted.

Ale Carr

Men i al fald blev det sagt af P2’s redaktionschef Uffe Borgwardt, at Dreamers’ Circus er ”et folkemusikensemble i verdensklasse. P2 har flere koncerttransmissioner på vej og vil følge bandet hen over året i det nye folkemusikprogram. De er grænse- og genreløse musikalske opdagelsesrejsende. Hver især er de legende ekvilibrister på deres instrumenter og har formet deres egen unikke lyd. De er moderne musikskabere med en stor fanskare både nationalt og internationalt, fordi de ubesværet og som en selvfølge blander folkemusik med klassisk, pop, ambient og alt derimellem”, sagde Borgwardt.

Rune Tonsgaard,

Og ”på P2 er vi nysgerrige på Dreamers’ Circus projekt med at folde folkemusikken ud og afsøge dens muligheder. Derfor laver vi nu dette radioprogram, som vi kalder ”Folkevognen”, hvor vi ser ind i folkemusikmiljøets sprudlende vækstlag. Det er blevet cool at gå til dansebal, men folkemusikken er også koncertmusik. Særligt den yngre generation af folkemusikere udvikler musik, der står på skuldrene af folkesjæl og kultur, og de kombinerer fænomenale musikerkompetencer med nysgerrighed på genreblandinger. Folkevognen, som programmet kaldes, vil også kigge på de nordiske traditioner og videre ud i verden og vælge den del af folkemusikken, som man tror vil være P2-lytterrnes præferencer”.

Det glæder Nikolaj Busk, Ale Carr og Rune Tonsgaard Sørensen, der siger: ”Vi ser det som en vigtig anerkendelse at blive valgt som P2-kunstnere. Ikke kun for vores trio, men for hele vores genre: Folkemusikken. Vi har stor respekt for, at DR og P2 ser i folkemusikkens retning og dermed vil være med til at tage ansvar for at løfte vores fælles kulturarv. Den er for os en levende, nutidig tradition i konstant bevægelse, og vi glæder os til at give lytterne et dybere indblik i vores musik”.

De tre, som var nomineret til fire priser, skrev på de sociale medier dagen efter DMA Roots: Vi fik ikke nogle Danish Music Awards i aftes, men vi fejrede absolut aftenen. Vi er mere end glade for at være en del af et sådan vitalt fællesskab. Folk og roots er helt sikkert ”on the move”, altså på vej frem, i Danmark nu, og den udvikling, vi ser i folkemusikken, bidrager til nye musikalske horisonter, og det er så inspirerende”.

https://dreamerscircus.com/