Dette års uddeling af de forskellige Danish Music Award Folk-priser fandt sted lørdag d. 26. november og var i år flyttet til Tønder. Eller flyttet hjem til Tønder, som mange sagde. For det var jo her, det foregik i en årrække frem til 2010. Men fremover er det meningen, at en ny by hvert år skal lægge scene til, så folk-priserne flytter hjemmefra igen i 2017, og det bliver til en af årets europæiske kulturbyer, nemlig Aarhus.

I foyen blev man mødt med smægtende folk-toner fra medlemmer af bandet Mynsterland. Fotos: Per Dyrholm

I foyen blev man mødt med smægtende folk-toner fra medlemmer af bandet Mynsterland. Fotos: Per Dyrholm

Men i år foregik begivenheden i det flotte, nyindrettede Tønder Kulturhus, der er bygget i 1953. Der var rød løber og masser af stemning fra begyndelsen med levende musik i forhallen og et program af navne, som vist imponerede alle med deres musik, og det byggede på og var præget af afveksling, alsidighed, dygtighed og gode vibrationer begge veje. Huxi Bach mestrede konferencierrollen med elegance og humor, Steen Dahl, Folk Danmarks formand, indledte aftenen, Tønders borgmester Henrik Frandsen sagde velvalgte ord, og så blev Mallebrok første band på scenen med stemningsfuld folktronica-musik.

Så var det tid for uddeling af priserne for Årets Folk Spillested – det blev Thy Folkemusik – og for Årets Nye Talent, mangemedlems-bandet Mynsterland. Så fulgte meget velsyngende Signe Svendsen med sange fra Rift, det album, hun var nomineret for som både årets udgivelse og årets sangskriver (men ikke vandt). Årets Sanger blev Søren Krogh, der takkede ”stolt, men ydmygt” og Årets Sangskriver Mirja Klippel (alle navne blev publiceret her på siden i går).

Kim Nyberg fra Afenginn fik to statuetter med hjem.

Kim Nyberg fra Afenginn fik to statuetter med hjem.

Siden fornøjede indie-folk-bandet med kristent indhold og image, Kloster, vores ører på smukkeste vis. The local hero, dygtige Jacob Dinesen, der stormer frem med sin musik, blev (også) mødt med masser af bifald – det var tydeligt, at han havde (og meget fortjent) lokal opbakning. Han er jo Tønder-dreng. Men inden da havde Kim Nyberg fra Afenginn modtaget to priser: En som Årets Komponist og sørme også en for Årets Udgivelse: Opus. Kristian Bugge gik ligeledes med to DMA-priser: En som Årets Musiker/Instrumentalist og en, nemlig Årets Traditionspris, på vegne af Gangspil: Lydom, Bugge og Høirup. Mandag aften begynder de tre deres fjerde turne i USA i år! Traditionen tro uddelte Tingluti også en pris. To meget morsomme kvinder fra Tønder Revyen fik os til at grine, selv om nogle af os sikkert kun forstod det halve af, hvad de sagde.

Alt blev afviklet i den bedste stemning, man kan forestille sig – med glade vindere og mednominerede, der skjulte den skuffelse, de nok har følt trods alt. Til lykke til alle. Musikprogrammet afspejlede igen den versatilitet og det musikalske overskud, den store dygtighed, udstråling, og de mange måder, man kan spille folkemusik på, som netop er folk’ens kendetegn og adelsmærker.

Så var der bal i salen med Fionia Stringband og samtidig også masser af gang i baren, og festen fortsatte længe endnu. DMA Folk 2016 var arrangeret i samarbejde mellem Folk Danmark, Tønder Kommune og Tønder Festival med støtte fra DAF, DMF, DJBFA, Folk Club Fyn og ROSA, og en masse frivillige hænder, fødder, hjerner og kompetencer var også med til at få det hele til at lykkes så flot.

Signe Svendsen var nomineret i to kategorier.

Signe Svendsen var nomineret i to kategorier.

Huxi Bach styrede festlighederne i Kulturhuset.

Huxi Bach styrede festlighederne i Kulturhuset.