John Sheahan

John Sheahan

Rubrikken skal tages helt bogstaveligt: Godtfolk Festival er på trapperne, og som sædvanlig har de  driftige, musikalske folk på Fanø lagt hjerte, sjæl og også krop i den. Det er festival nr. 12, og der spilles på alle tangenter og strenge fra 12. til 14. september.

Som styregruppen for folk-festivalen selv siger det, så fokuserer man ikke på begrebet hovednavne, men ”arrangørerne er da stolte over at kunne præsentere markante indslag som Jane & Shane sammen med den tidligere The Dubliners-violinist John Sheahan.”

Sheehan har været på Fanø mange gange sammen med sin irske gruppe, som altid fornuftigvis tog sig en turnéfridag eller to på øen. Ingen tvivl om at det bliver et herligt gensyn for både publikum og fiddleren selv, som nu og da slår sig sammen med engelske Jane Clark og irske Shane Donnelly. Den 75-årige musiker med en karriere på +50 år er stadig fuld af spillelyst.

des Temps Antans. Pressefoto

des Temps Antans. Pressefoto

Festivalen har fået fat i intet mindre end canadiske De Temps Antan og duoen Maja & David, ligesom der bydes på kirkekoncert med ex-Altan harmonikaspilleren Dermot Byrne og Floriane Blancke, på harpe med mere, søndag kl. 14 i Nordby kirke. Danmarks nok mest medieomtalte og højtrespekterede folkband Dreamers’ Circus indtager Sønderho lørdag aften.

Det er altid Godtfolk Festivals ambition at skabe et originalt program, og man kan roligt sige, at det igen er lykkedes. Kvaliteten giver sig selv, og kombinationen af navne sikrer stor variation. Men trods Fanøs relative lidenhed (56 kvm) lægger Godtfolks lineup alligevel op til det sædvanlige festivaldilemma: Hvem skal man høre hvor og hvornår? Og hvorfor kan man ikke være to steder på én gang? Skal man ligge i fast rutefart mellem nord og syd (ca. 12 km), eller er det i virkeligheden ikke så svært for de fleste at vælge? Når man nu skal. Uanset hvad er man vist sikret masser af god musik og topstemning.

Naturligvis hører der workshops (lørdag eftermiddag) og sessions med til festivalen og baller efter koncerterne, smækfyldte med intim Fanø-atmosfære. Der er, skriver festivalledelsen, ”som altid bidrag fra Fanø, fra det øvrige Danmark, fra den anden side af horisonten, fra den yngre og også den knapt så yngre generation – og fra både de kendtes og de mindre kendtes rækker.”

Fredag og lørdag er der som antydet gang i festen i begge byer samtidigt. I Nordby foregår det i ”Strien”, hvor fredag aften indledes med Uhrban Stöjbands forestilling ”Celebrating The Last Waltz” og fortsætter med Frejs Jazz.

Samtidig bliver det vildt i Sønderho Forsamlingshus Quebec-aften med de ovennævnte canadiere (+ danske Maja), hvorefter Jæ’ Sweevers står for aftenens vaskeægte Fanøbal.

Maja og David

Maja og David

Lørdag aften i Sønderho spiller Kalüün fra Vadehavsøen Föhr, og bagefter kommer drømmeorkestret Dreamers’ Circus på scenen. Mellem kl. 23 og 02.00 indbyder en helt anden type band end aftenen før til dans, nemlig Esben Just Trio.

Samtidig i Strien indleder KonservatorietsFolkemusiklinje kl. 20, og bagefter står den stadigt meget aktive John Sheahan klar sammen med Jane & Shane og Fanømusikere. Fanøballet står Tove de Fries, Mouritzen & Mouritzen for.

I bestyrelsen for Godtfolk Festival er bl.a. Kirstine Uhrbrandt, den nye administrative leder af Tønder Festival, musiker og datter af violinisten Peter Uhrbrandt. Han modtager d. 5. oktober årets Gudman Pris og er sammen med sin datter og Ole Mouritzen grundstammen i Jæ’ Sweevers. Nils Thorlund er festivalens bestyrelsesformand, musiker og rootszone.dks dygtige anmelder.

  www.godtfolk.dk