Sønderjylland er ved at udvikle sig til folk & roots-musikkens højborg i Danmark. I forvejen har Tønder Festivalen jo haft førertrøjen på i mange år, og så har man her midt i maj den grænseoverskridende FolkBaltica med i hovedfeltet. Nu har den nye Back to the Roots Festival set dagens lys på den gamle efterskole i Rinkenæs, tæt på Gråsten i det østlige Sønderjylland.

Brian O'Driscoll

Brian O’Driscoll

Musikeren Brian O’Driscoll er initiativtager og leder af festivalen, og han har haft mange travle måneder, inden han fredag 17. marts kunne byde Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen velkommen, inden den musikinteresserede politiker officielt kunne åbne festivalen.

Erik Lauritzen glædede sig over den nye festival og sagde bl.a.: ”Der er stor konkurrence mellem de mange festivaler, og det er modigt, at arrangørerne har kastet sig ud i at skabe en ny i Rinkenæs. Men det er ingen hemmelighed, at genren passer fint ind i borgmesterens hjerte”. Han sagde videre:

”Der er ingen tvivl om, at det har været hårdt arbejde, og det er fantastisk at kombinere mad, musik og kærlighed som festivalens hovedprincipper”. Han ønskede naturligvis festivalen til lykke og held og lykke videre.

Konferencier Søren Thygesen sørgede for, at musikken kom i gang ifølge programmet, men allerførst præsenterede Jesper Gloor sin nye festivalsang med samme titel som festivalen. Så tog god, gedigen bluesmusik over med det lokale band SixPack Bluesband, og imens fortalte Brian O’Driscoll lidt om festivalen:

Travelling Light, et forfriskende nyt bekendtskab, med Jesper Gloor i front.

Travelling Light, et forfriskende nyt bekendtskab.

”Vi har fået pæn omtale af festivalen både på P4, i den lokale presse, og vi er stolte over, at både Tønder, Strib og Skagen festivalerne har nævnt os. Det ser ud til, at det går med økonomien, selv om det er for tidligt at sige noget endeligt. Men der skal gå meget galt, hvis vi ikke fortsætter næste år. For vi er blevet godt modtaget af de lokale, ikke mindst af vores hovedsponsor Linac, hvis ejer Bent Jensen selv spiller violin og nærer stor kærlighed til folkemusikken. Det hele udsprang hjemme i haven i Skjelde, og derfra udviklede det hele sig hurtigt. Med fokus på rustikt hjemmelavet mad – og så det at mødes omkring musikken, det er det vigtigste”.

Når nu festivalen begyndte på Irlands nationaldag St. Patricks Day, gav det temaet med irske øl, lækker irsk stuvning, og så selvfølgelig irsk musik på programmet. Men det var de lokale kræfter, som åbnede på cafescenen i form af en solooptræden af singer-songwriter Jesper Gloor med stilfærdige folk-sange. Han var også del af den udmærkede kvartet Travelling Light, som præsenterede americana, bluegrass og folk inden aftenens to mest kendte navne gik på den store scene.

Nalle stadig "still going Strong"

Nalle

Rock Nalle (øverste foto) er efterhånden blevet 74 og står næste år over for ikke blot en rund fødselsdag, men også sit 60 års jubilæum! Sammen med sine Crazy Ivans gav Nalle et varieret sæt og demonstrerede lækre guitartoner i både blues, rock og folkpop. Foruden Nalle, hvis borgerlige navn er Roland Lyhr Sørensen, består trioen af Ivan Sand og Henning Kaae. Der var fortjent stående bifald til den sympatiske trio, som beviste, at alderen absolut ikke trykker.

En veloplagt Tom Donovan gav en flot koncert.

En veloplagt Tom Donovan gav en flot koncert.

Irske Tom Donovan var velvalgt til St. Patricks Dag, og selv om den irskfødte troubadour nu har boet i Danmark i 23 år, så har han ikke glemt sit hjemland. Det kom til udtryk både i gode velvalgte vittigheder og historier med relation til St. Patrick – og Donald Trump! Men også gennem musikken, hvor den dynamiske og humørfyldte entertainer både sørgede for fællessang og gav nye spændende numre fra sit seneste album Portrait. Det udkom under Strib Vinterfestival for en måneds tid siden.

Han forstår også at variere sit sæt, og en ekstra effekt havde det, når han midt i nogle numre stoppede sit strengespil og sang a cappella. Han sluttede elegant af med et par næsten højtidelige sange i form af Danny Boy og Never Walk Alone.

Festen sluttede først et godt stykke efter midnat, inden det igen gik løs lørdag med stort program og sluttede søndag eftermiddag. Nu er det blot at håbe, at det det storartede initiativ har givet arrangørerne fortjent ros –  og ikke mindst lyst til at fortsætte næste år.

http://bttr.dk/

Virelai Foto: Bo Bach Jensen

Virelai Foto: Bo Bach Jensen

Bugge & Wenzell afsluttede festivalen søndag. Foto: Bo Bach Jensen

Wenzell & Bugge afsluttede festivalen søndag. Foto: Bo Bach Jensen

Raggedy Anns Foto: Bo Bach Jensen

Raggedy Anns Foto: Bo Bach Jensen