Pressefoto

Pressefoto

Det irske band Four Men And A Dog runder i disse dage 25 år og er absolut ’alive and kicking’. De fejrer jubilæet ved bl.a. at spille i Cookstown d. 16. april og på Lyric Theatre i Belfast søndag d. 17. april. Samtidig har de et nyt album ude: ” And The Band Played On”. Ja, hvad skulle den egentlig ellers hedde?

Bandet begyndte så småt i 1990, og med fra starten var Cathal Hayden, Dónal Murphy på accordion og Gino Lupari. Åbenbart også Mick Daly, hvis kælenavn var ”the black dog”. I årenes løb har bl.a. Gerry O’Connor på fiddle og banjo. Kevin Doherty afløse ’hunden’ og har efterhånden været med længe på guitar, vokal og i høj grad også som sangskriver. Han anses for en af de allerbedste i sin generation, og hans seneste album ”Telegraph” regnes for et af årets bedste albums. Nogle kalder ham ’Leonard Cohen of Donegal’.

Cathals bror, Stephen Hayden, er ligesom sin bror en af de bedste fiddlere. Cathal har været All Ireland-mester på både violin og banjo. De fleste lægger naturligt nok meget mærke til Gino Lupari, der som den humoristiske indpisker skaber stemning og gang i den. Med sin bodhran ”dirigerer” og driver han musikken frem for fuldt smæk. En god sangstemme har han faktisk også.

Four Men And A Dog kan deres traditionelle musik til fingerspidserne, og hver for sig er de alle sammen blandt de bedste, sådan. Musikken har de altid har givet deres eget pift med smittende energi, og de mikser helt naturligt med bluegrass, americana og hvad, der lige falder for. Det hele går op i en højere synergi, også med Dohertys mere bløde numre.

Desværre har vi ikke set så overvældende meget til dem i Danmark, men de har i al fald spillet på Copenhagen Irish Festival for ikke SÅ mange år siden. Bandet har spillet fire gange i Tønder: I 1992, 97, 2006 og 2009 ifølge info på tf.dk, så det kunne da godt være på tide i 17…?