Festivalen har annonceret yderligere otte navne fra hhv. Irland, England, USA, Canada – og Danmark. Det bliver nemlig Jonah Blacksmith, som får æren af at runde søndag aften af i Telt 1, hvor det syv mand store band givetvis vil give den maksimal gas. Sidste år fyrede de op under både Klubscenen Open Air, og siden er det bare gået stærkt med turne sammen med Allan Olsen, nyt album og endnu en turne i februar og marts. I løbet af sommeren skal de til Canada og bl.a. spille på Winnipeg Folk Festival som en del af en Canada-turné. Det skal nok blive stort søndag aften med Jonah Blacksmith, selv efter fire dages massivt musik-attack. Den allerede lange liste af navne på årets festival nærmer sig de 50 – det må da være en rekord!

Daiorí Farrell Pressefoto

Daiorí Farrell Pressefoto

Fra Irland kommer et af de nye, store navne på den traditionelle scene, nemlig Daiorí Farrell, som i starten af april modtog to priser ved BBC Radio 2 Folk Awards. Det var for ”Best Traditional Track Award for sangen ”Van Diemen’s Land” fra hans album ”True Born Irishman” (2016) samt ”The Horizon Award”, som er prisen for bedste nye navn”. Bouzouki-spilleren Daoirí (udtales Derry) Farrell synger sit irske hjerte ud og fik som teenager øre for ikke mindst Christy Moore, Planxty og The Bothy Band. Han er fra Dublin og fandt selv sin vej til musikken – ingen andre i familien spillede. Han gik dog en længere omvej og blev uddannet elektriker, og senere gik han på college og fik en fin, formel musikuddannelse.

Irske Muireann Nic Amhlaoibh var længe sangerinde hos Danú, men er gået solo. I starten af karrieren dyrkede hun især den traditionelle Sean Nos-sang, og hun spiller tin whistle og træ-tværfløjte. Med sig har hun to andre velkendte navne på den irske folkemusikscene, Seamus Begley og Donogh Hennessy. Seamus Begley har en lang karriere bag sig på toradet harmonika og som sanger, og Hennessy har i mange år været guitarist i gruppen Lúnasa. Både Danú med Muirean Nic Amhlaoibh, Lúnasa og Begley (i diverse sammenhænge) har spillet på Tønder flere gange.

The Small Glories Foto: Stefanie Atkinson-Caraluft

The Small Glorie Foto: Stefanie Atkinson-Caraluft

Colter Wall fra Saskatchewan er ny americana-, bluegrass- og countryfolk-helt med rå baryton, indholdsrige sange og excellente fingerpicking guitar- og banjospil. Han henter inspiration fra de bedste, nemlig folk som Hank Williams, Robert Johnson, Johnny Cash og Bob Dylan, men også fra folk som Ray LaMontagne og Jack White. Han har udgivet to albums, det nyeste er fra i år med hans navn som titel. ”Rolling Stone har ham på 2016-listen over ”10 country navne du skal kende”.

Fra Winnipeg på den canadiske prærie kommer også duoen The Small Glories. Det er Cara Luft på banjo og JD Edwards på guitar, og begge står for vokalen. De har længe hver for sig været stjerner på folkroots-scenen. Cara Luft er især rost singer/songwriter og har bl.a.vundet to JUNO Awards sammen med The Wailing Jennys. De to har nu slået sig sammen og forenet deres forskelle til harmonier og stor alsidighed. Debutalbummet ”Wondrous Traveler” kom sidste år – fyldt med folk- og bluegrass-ballader og en rockende version af Billy Braggs & Woody Guthries ”Way Over Yonder In The Minor Key”

Sarah Jarosz Pressefoto

Sarah Jarosz Pressefoto

Fra USA får vi et gensyn med Anderson East (foto øverst), som sidste år bragede totalt igennem med country, soul og rock i generøse doser og med sin kæmpestemme. Siden sidste år har hans sang ”What Would It Take”, der er med på soundtracket til filmen ”Fifty Shades Darker”, skabt opmærksomhed, og det samme har hans heftige version af Dylans ”Forever Young” til en reklamefilm. Han har i et interview sagt, at han ”egentlig ikke har store drømme om fremtiden. Jeg havde aldrig forventet at være her i Danmark og rejse verden rundt med min musik. Det handler for mig om at spille koncerter og interagere med publikum. Jeg vil blive ved med ikke at have drømme”!

From over there får vi også et nyt bekendtskab, nemlig Parker Millsap. Han har med sin rootsrock og sit tredje album ”The Very Last Day” slået sit navn godt fast. Inspireret af Clapton og Stevie Ray Vaughn har han rock, blues og country som fundament og skriver sange, der bliver lagt mærke til. Ved 2017 International Folk Music Awards løb han med prisen som ”Artist Of The Year”. Han er cowriter og medvirker på sangen ”Comin’ Undone” på Sarah Jarosz’ album ”Undercurrent” fra 2016, og de to sangskrivere har i foråret 2017 udgivet to sange sammen. Som bekendt er der i år også gensyn med netop Sarah Jarosz på TF – så mon vi kan forvente en duet eller to?

Sam Kelly Pressefoto

Sam Kelly Pressefoto

Som rosinen i endnu en pirrende pølseende kommer engelske Sam Kelly & The Lost Boys. Kelly nåede som 19-årig finalen i Britain’s Got Talent, hvor han med sin stemme og med både irske folkesange og fortolkninger fik godt tag i publikum. Det er blevet til to EP’er og et album, og folk-koryfæer som Kate Rusby, Cara Dillon og Sean Lakeman roser ham til skyerne. Sammen med sine Lost Boys har han turneret intensivt, og de kommer til Tønder Festival med energi, som nye folkscene-darling og med masser af nyt materiale at fyre af – og uden tvivl med høje ambitioner om også at blive TF-darlings.