Fredag spiller Knorifas op til dans i Køge, og lørdag gør Bugge og Høirup det samme på Nørrebro.

DSC_0076_8

Jensen & Bugge

Knorifas hedder både bandet og en speciel pardans fra Thy. Jeppe Nørgaard, Vagn Dahl Hansen og Mette Kathrine Jensen – som er her og der og alle vegne med sin harmonika – spiller melodier især fra Thy, Himmerland, Vestjylland og Fanø, når Køge Spillemandsforening byder op til dans i Teaterbygningen i Køge.

Nørgaard har spillet sin violin med Evald Thomsen, Viggo Gade og Børge Christensen, mens Vagn Dahl Hansen kærtegner klaveret og har gjort det siden starten af 1970’erne. Dog ikke i Knorifas, som ikke hat været med helt så længe. Jeg faldt over en artikel her på rootszone.dk, som Per Dyrholm skrev i marts 2010 om en Knorifas-koncert – før han og undertegnede overtog dette site – hvor han ved en aften til bal med dette orkester ”følte sig som Bambi på isen.” Siden blev det lidt bedre.  (http://rootszone.dk/avet-om-eller-lige-omvendt/)

På fredag fokuserer de tre spillemænd m/k på Thy, for de vil spille samme stykker og balforløb, som dengang Dahl Hansen i 1980erne i en periode på fem-seks år var med til at spille til omkring 35 baller i Sennels Forsamlingshus i Nordthy. Desuden vil Knorifas spille et lille udvalg af mere sjældent brugte stykker, som de har fundet på ‘gamle’ videooptagelser fra Nordthy. Men selv om de trækker på ældre sager, så kan man naturligvis forvente spillevende traditionsmusik i fuld vigør og dansemusik af høj klasse, lover arrangøren, Poul Møller fra Køge Spillemandsforening. Kom, lyt, dans og bliv glad, siger han også, og mon ikke stemning og festlig musik er garanteret?

Lørdag aften 1. februar spiller Mette Kathrine Jensens faste spillemakker (eller en af dem), Kristian Bugge (violin), sammen med Morten Alfred Høirup (guitar), op til dans på Hillerødgades skole på københavnske Nørrebro, og det bal er arrangeret af Københavns Folkemusikhus. Kristian Bugge har i mange år studeret musikalske dialekter fra hele Danmark og spillet både op til dans og koncerter i mange sammenhænge i Danmark og udlandet. Han er ligesom Morten Alfred Høirup, som også i den grad har turneret verden tynd med sin musik, meget aktiv i det danske folkemusikmiljø. De to har i de senere år spillet mange Thyballer sammen med den nyligt afdøde spillemand par excellence, harmonikaspiller Karl Skaarup.

Morten og Kristian er nu blandt dem, der fører musikken og traditionerne videre, denne aften ikke mindst med udgangspunkt i Skaarups repertoire. Så København! Find danseskoene frem og prøv det!