Harald Haugaard åbnede festivalen på det musikalske plan.

Harald Haugaard åbnede festivalen på det musikalske plan.

Torsdag 28. august kl. 15.00 blev den 40. Tønder Festival skudt i gang i bogstaveligste forstand. Med tre skuds salut fra en kanon fra krigen i 1864 blev 40 års fødselaren fejret, og den amerikanske ambassadør Rufus Gifford sagde i sin åbningstale, da han var blevet spurgt, hvorfor han tog til Tønder: ”Hvorfor ikke”. Desuden mente han, at 1974 var en god årgang, som er værd at fejre. Gifford er nemlig selv netop blevet 40 år i festivalmåneden. Han mente også, at det at udveksle kulturer via musikken er vigtigt, da det bringer alle sammen, uanset hvilken genre man spiller eller lytter til.

Rufus Gifford

Rufus Gifford

Ambassadøren nåede også at opleve lidt af stemningen på pladsen og høre en del af musikken, da han først forlod festivalen ved 19-tiden, med sine securityfolk.

Forinden havde den eneste musiker, som stadig er still going strong fra festivalens start, Rod Sinclair, holdt en kort tale med lune og humoristisk sans. Både på dansk og engelsk. Og så kunne de musikalske løjer ellers begynde. Harald Haugaards band var første orkester på scenen ved dette års festival. De beviste over for publikum, at den danske folkemusik lever i bedste velgående og befinder sig på et højt niveau med dygtige musikere i mange forskellige genrer.

Det kunne man også konstatere ved den sene koncert i Telt 2, hvor to stærke danske konstellationer hver for sig gav spændende og udfordrende musikalske oplevelser. Først var det BigBasco, der også kunne fejre deres 10 års jubilæum på samme scene, som de havde fået deres debut på. Senere kom Habadekuk med deres pågående og velspillende otte mands orkester, hvor energisk og sprudlende sceneoptræden er en fast bestanddel af bandets koncerter.

Rasmus Fribo fra Habadekuk.

Rasmus Fribo fra Habadekuk.

På andre scener havde man forinden kunnet høre de charmerende brødre Hudson Taylor, som trods deres irske baggrund ikke spiller traditionelt irsk musik, men sprudler af spilleglæde med deres folk-pop-rock. Og der er ikke megen snak mellem de iørefaldende numre, som bliver leveret i en lind strøm.

Canadiske Madison Violet måtte ændre planer og repertoire kun to dage før deres første koncert ved Tønder Festivalen, da deres bassist Adrian Lawryshyn blev sygemeldt. Men de gav en flot koncert med deres karakteristiske velklingende harmonier som det centrale omdrejningspunkt. Der blev givet flere numre fra deres nye album, der forventes at udkomme i løbet af efteråret.

Så endnu engang kunne Tønder Festivalen præsentere mange forskellige genrer og bands – alene på den første dag – og sådan er det fortsat weekenden igennem. Det fortæller vi meget mere om i de næste dage.

Alan Doyle med band.

Alan Doyle med band.