Teaser: Brian Wilson, Levellers, Kate Rusby, Oysterband, Afro Celt Sound System, Fairport Convention (øverste pressefoto) selv. Og selvfølgelig mange flere. Som inkarneret fan af en bestemt festival trækker det voldsomt i én for at deltage igen-igen. Derfor må jeg endnu engang til Fairport Conventions egen festival, som de kalder Fairports Cropredy Convention og etablerede for næsten 40 år siden. Den finder sted fra torsdag d. 9. august til og med lørdag d. 11. august, og det gør den lige på kanten af den idylliske landsby Cropredy i Oxfordshire.

Sandt at sige er festivalens musikprogram ikke “strictly folk”, ligesom så mange andre heller ikke er det mere. I al fald udvides og udvikler ‘genren folk’ hele tiden, og sådan skal det nok være. Men har man Kate Rusby, Oysterband, Le Vent Du Nord og sig selv, Fairport Convention, øverst på plakaten, så er folk’en og folkrocken i gode hænder. Og stemningen – den er ren folk: Afslappet, hyggelig, laidback og alt andet end star struck.

OysterBand

Kate Rusby, der ellers er et af de allerstørste folknavne i England og BBC Radio 2’s mest spillede og mest ønskede kvindelige artist, er en af de få sangerinder fra folkscenen, som det er lykkedes at opnå ”crossover” succes. Dermed har et langt større publikum glæden af at høre hendes smukke, udtryksfulde stemme, og samtidig sætter hun en ære i ikke at gå på kompromis. Hun er nemlig stolt af at være folk singer. At hun først her i 2018 får sin debut på Cropredy er egentlig utroligt og ret uforståeligt!

En anden debut på FCC bliver Afro Celt Sound System, som ikke rigtig har gjort så meget væsen af sig her i DK, men har været på banen siden 1995 og nu med halvanden million solgte albums. Bandets navn mere end antyder, hvad man kan forvente af deres musik, og deres unikke kombi af keltiske og afrikanske traditioner. Når de blæser musikken ud over pladsen d. 11. august, skal den nok få publikum op af de havestole, som englænderne ynder at have med på festival.

Og tænk at det er 14 år siden, at Oysterband stod på den store scene i denne lille landsby, der i sin tid blev valgt som festivalsite af Fairport – dvs. den lange række marker lige udenfor, hvor folk camperer, og så selve festivalpladsen med bare én scene med godt 20 koncerter på de tre dage. Oysterband er nu i gang med femte årti som band og er still going strong, som vi godt ved her i Danmark, hvor de sørme også i år spiller på Tønder.

Le Vent Du Nord

Fairport Conventions egen enorme betydning på 50 års engelsk folkemusikscene er bemærkelsesværdig, og bandet får det meste af æren for at have gjort engelsk folkrock til en genre i sig selv ved at integrere og spille traditionelle engelske folkesange med elektriske instrumenter. Uden at glemme de akustiske. Bandet har udsendt et hav af albums gennem årene og med en lang række medlemmer gennem tiden (25 i alt), men nu i mange år med den samme kerne. Især Dave Pegg, men også Simon Nicol har været med de fleste af de mange år. Ric Sanders og Chris Leslie har mere end 20 år på bagen, og den nyeste trommeslager Gerry Conway er heller ingen novice i Fairport. Bandets album ”Liege And Lief” fra 1969 er kåret som den vigtigste plade i engelsk folkemusik.

Deres gamle buddy, Al Stewart, med kæmpehittet ”Year Of The Cat”, kommer også ligesom legenden Brian Wilson med Al Jardine og Blondie Chaplin i ryggen. ”Pet Sounds”, et af de mest beundrede og nyskabende albums, skal lyde ud over Cropredy, og da jeg hørte Wilson med band sidste år i Tivoli, var det faktisk rigtig godt. The Levellers, der også har deres egen festival, Beautiful Days en uge før Tønder Festival, skal nok vække glæde hos mange, ligesom ex-Marillion frontmand Fish og Sam Kelly and The Lost Boys, som vi også kender fra TF.

Will Varley med er her for første gang, men rigtig fint på vej frem med sin nyeste og femte udgivelse. Midnight Skyracer – et femkvindes bluegrassband, som blev dannet sidste år, men nåede at spille på adskillige festivaler – er også debutanter i Cropredy. Og de altid veloplagte canadiere i Le Vent Du Nord, som er godt kendte hos os i DK, hvor de var for kun et par uger siden, vil utvivlsomt også skabe en fest jord. Alt dette og otte navne mere kan man altså opleve torsdag, fredag og lørdag 9.-11. august, og så kan man stille og roligt pakke sit telt sammen søndag formiddag, spise brunch eller lunch i den vidunderligt idylliske landsby, få et lift eller tage bussen til Banbury fire miles væk. Herfra tog til London eller en af lufthavnene.