Teada, på billedet uden Séamus Begley, der er med i København. Pressefoto

Teada, på billedet uden Séamus Begley, der er med i København. Pressefoto

Fra i morgen torsdag d. 7. til søndag d. 10. november flokkes irske bands omkring PH Cafeen og Københavns Musikskoles store sal bag ved Øksnehallen – lige så vel som elskere og fans af den irske musik og festivalen i det hele taget.

En trio, en kvartet, en kvintet og en sekstet plus det løse står på scenen i den fine sal i Musikskolen i Kødbyen og meget tæt på PH Cafeen, hvor endnu en kvartet i øvrigt spiller festivalen i gang torsdag aften. For åbningskoncerten i salen på PH Cafeen står nemlig Keeva, som består af to kendinge fra det populære band Gráda, nemlig fløjtespiller og spøgefugl Alan Doherty og guitaristen Gerry Paul, der har fundet sammen med Tole Custy og Daoin Farrell. Desuden har de gæster med, nemlig musikerne Trevor Hutchinson og Nicola Joyce, som var sanger hos Gráda. Så egentlig er der vel tale om en sekstet i denne omgang, og det bliver helt sikkert en flot og livlig start på den årlige Copenhagen Irish Festival.

Rambling Boys of Pleasure Pressefoto

Rambling Boys of Pleasure. Pressefoto

Fredag aften kl. 20 spiller The Rambling Boys of Pleasure, som er lidt af en supergruppe. Musikken stråler af varme og tæt sammenspil – og består jo også af et hold garvede musikere, der har spillet Irland og verden tynd i utallige sammenhænge. Medlemmer er bl.a. den festlige bodhranspiller. Gino Lupari fra Four Men And A Dog, David Munnelly og Alan Burke, der desuden står for lørdagens Super Session i PH-salen. Fredag aften spiller kvartetten The Jeremiahs, der foruden musikere er uddannede som hhv. tømrer, dyrlæge, skolelærer og landmand. Men siden de optrådte første gang i Dublin for lidt mere end et år siden, har de opnået stor popularitet med deres originale og underholdende koncerter. De to bands giver meget forskellige og selvstændige bud på den irske, traditionelle musik med hver deres særlige twist og ”take on it”, ligesom det gælder alle festivalens bands.

Lørdag aften slår Musikskolen dørene op for et af Irlands største traditionelle bands gennem de senere år, Téada, som blev dannet helt tilbage i 2001. Siden harmonikaspiller og sanger (også på gælisk) Séamus Begley kom med i starten af 2012 er de blevet en sekstet. Supplementet af en af irsk musiks ’grand old men’ (men ikke så old igen!) har kun tilført det dygtige band endnu mere musikalitet og udstråling. Aftenen her rundes af med det unge, energiske band med det lidt alternative navn Socks in the Frying Pan. Mon ikke de disker op med en spændende musikalsk ret?  

Keeva. Pressefoto

Keeva. Pressefoto

Københavns irske festival fik sin spæde start i det legendariske folk-spillested Vognhjulet i 1978, og i de 35 år siden har utallige, også meget store navne, spillet på festivalen – lige fra Altan, Dervish, Danu, De Dannan og Lunasa til Paul Brady, Andy Irvine og Donal Lunny og mange, mange flere. Alle musikere, der har repræsenteret det ypperligste i irsk musik igennem Copenhagen Irish festivals levetid, også suppleret med fine dansk/irske bands. Her i 2013 er det igen lykkedes at samle masser af musikalske esser på Vesterbro ved Halmtorvet. Mange af de nævnte har spillet på festivalen før i diverse andre sammenhænge, og Téada var som nyt, ungt band med til at fejre Copenhagen Irish festivals 25 års jubilæum i 2003.

Fredag aften byder på ’Open mic’ med Kevin Horan i PH Salen, og søndag eftermiddag spilles op til stor Irish Céili kl. 16 til 18.30 på Rysensteens Gymnasium lige om hjørnet fra PH cafeen. Her skal/kan danses med instruktører fra Dark Green School of Irish Dance og Copenhagen Irish Set Dancers, og for musikken står diverse af festivalens musikere.

Copenhagen Irish Festival Embassy of Ireland, Tuborgfondet, Statens Kunstråd, Guinness, Tullamore Dew, Søernes Ølbar, Culture Ireland og Danish Irish Society har givet støtte til festivalen.     

http://www.irishfestival.dk/