Fra torsdag 9. juni til og med søndag midnat slår spillestedet Vega dørene op for en lang række koncerter under fællestitlen ’americana’, og den kommer i alle afskygninger med hele 25 navne på plakaten fra en masse amerikanske stater, et par stykker fra Canada og fra Sverige. Alle musikerne gør sig fremragende på den scene, som deler kærligheden til country, roots, rhythm & blues, indie, rock og folk, og alle sammen med deres eget specielle og varierede udtryk. Jo, der er fyret op til et festfyrværkeri af skøn musik.

Så på CPH Americana får du fed musik fra alle hjørner af genren og med primært amerikanske kunstnere fra mange forskellige stater. Festivalkonceptet har haft stor succes i Stockholm og Oslo, og præsenteres altså nu også i København. En del af musikerne, måske dem alle, skal faktisk spille på alle tre festivaler, for de to andre hovedstæder afholder også festivalen i samme weekend.

Hayes Carll

Lille Vega (LV) og Ideal Bar lægger scene til torsdag og fredag, mens Store Vega kommer med i spil lørdag og søndag sammen med Lille Vega. Koncerterne starter forskudt, så der er en reel chance for at høre det meste. Man kan købe dagsbilletter til 485 kr., men også partout-billet til hele festivalen for 1835 kr. Mange penge, men også med en kæmpebuket af stærke navne og meget varieret og fed musik. Og en unik chance for at dyrke sin americana-passion med nogle af de allerbedste navne, primært fra USA. .

Torsdag spiller canadiske William Prince, som har spillet på Tønder Festival, countrysanger Arloe McKinely fra Ohio og The War And Treaty fra Michigan i LV fra kl. 18.30, og fra kl. 19.30 går det løs i Ideal Bar med Joshua Headley fra Florida, Adia Victoria fra South Carolina, men nu med base i Nashville, og North Carolina-kvartettet Mipso går på kl. 22.

Fredag starter i LV Courtney Marie Andrews, Arizona, kl. 19, folkduoen (og parret) Shovels and Rope, der også har gæstet Tønder Festival, fortsætter, og kl. 23 er det tid til Hayes Carll fra Texas, som har en flot, lang karriere kørende med syv Austin Music Awards i 2017 og to SESAC Awards i 2019.

Emily Scott Robinson

Ideal Bar starter sangerinden Aoife O’Donovan fra Boston, men med irske forældre. Hun er efterhånden et pænt stort navn på folk/rootsscenen, og undertegnede var involveret i at få hende til Danmark for nok mere end 20 år siden med bandet Crooked Still. De kom flere gange, og solo har O’Donovan været tilbage adskillige gange. Hun spiller også i trioen I’m With Her. Kl. 22 spiller The Americans fra Los Angeles rootsrock, så det sveder og syder.

Lørdag og søndag foregå koncerterne i Store Vega og Lille Vega fra kl. 17 og 18. Lad os tage den store sal først, hvor sangerinden SG Goodman starter kl. 17, følges af Ohio-rockbandet Heartless Bastards, countrysangerinden Elisabeth Cook fra Florida og svenske Daniel Norgren (Øverste foto) under af fra kl. 23 med sin dejlige musik. I den lille sal (LV) begynder Nashville-songwriter Caroline Spence kl. 18, følges af Emily Scott Robinson fra Colorado og fra kl. 22 slutter countrysangerinden Morgan Wade fra Virginia lørdagen af.

Men også søndag er der fuld musik i begge sale med start i SV af Johan Airijoki fra Norrland i Sverige sammen med Malmfältens Rockklub. Så kommer indierockgruppen The Felice Brothers fra New York på kl. 19 og senere Hiss Golden Messenger, folkband fra North Carolina og afslutning kl. 00 med folkbluegrass- bandet The Dead South fra Saskatchewan, Canada.

I LV spiller singer-singwriter Avi Jacob fra Massachusetts fra kl. 16, følges af Garrett T. Capps, selverklæret space cowguy fra San Antonio, Texas, countrytrubadur Shannon McNally, som bl.a. har udgivet Merle Haggaerd-sange, og kl. 22 går Vandoliers fra Texas på med deres alt/country/cowpunk på som søndagens sidste navn her. Wow.