Himmerland Pressefoto

Himmerland Pressefoto

Hele 23 gange har Glasgows spillesteder slået dørene op for det, der er verdens største vinterfejring af keltisk musik – og hvad dertil hører. Hele 18 dage varer Celtic Connections, og de første par stykker er allerede gået med nogle af de omkring 2500 musikere fra mange lande på de 26 scener i byen, der er i brug. Centrum for festivalen er og har i alle årene været Glasgow Royal Concert Hall, hvor især store navne spiller – og det er f.eks. to danske bands, nemlig Dreamers’ Circus d. 24. og Himmerland d. 28. januar. Ud over de mange aftenkoncerter får mere end tusind skolebørn mulighed for at komme til koncert via festivalens prisvindende uddannelsesprogram. Så er musikfrøet sået, og netop dét er meningen. Desuden er der et væld af workshops og sessions.

Ale Carr fra Dreamers' Circus Foto: Per Dyrholm

Ale Carr fra Dreamers’ Circus Foto: Per Dyrholm

Hele byen tages i brug – som altid det fede sted The Old Fruitmarket, The 02 ABC, Tron Theater, The National Piping Centre, St. Andrew’s in the Square og i år f.eks. også The Hug and Pint. Nogle byder på få mange koncerter, andre steder på mange. Men alle sammen er de med til at skabe den helt særlige atmosfære i Glasgow i de næsten tre uger, hvor traditionel, kontemporær og alle mulige afarter af folk er i fokus. Det hele er i gang nu og varer måneden ud – faktisk er der en ekstrakoncert mandag den 1. februar. Den om søndagen (31.1.) er udsolgt, og derfor gentages hyldestkoncerten til Bert Jansch med musikere som Robert Plant, Bernard Butler og Martin Simpson.

RURA Foto:  http://somhairle.co.uk

RURA Foto: http://somhairle.co.uk

Donald Shaw, som har været den kunstneriske leder af CC i nogle år, siger: ”Foruden at præsentere fantastisk musik søger festivalen hvert år at bringe forskellige kulturer, lande og samfund sammen ved at dele, lære og fejre musikken sammen. Igen i 2016 har vi de nye talenter fra den vibrerende skotske musikscene og verdens førende navne fra trad, folk og verdensmusik”.

Med 18 dages musik og mange spillesteder i gang hver aften er musikudbuddet så stærkt og bredt, at uanset hvornår man kommer, (for de færreste kan jo blive i hele perioden), kan man være sikker på at få en kæmpe musikoplevelse. For bare at nævne nogle få så spiller Lucinda Williams den 20. januar, Solas og Dallahan, Teddy Thompson, Rura, Jason Isbell, der spiller i Tønder i år, d. 24. januar og vildt mange andre – en del, vi kender her i Danmark og en masse, som de fleste af os ikke gør. Skulle man ligge inde meden masse penge og tid til at bruge dem, kan Celtic Connections i den grad anbefales. Se hele programmet og alle mulige detaljer på www.celticconnections.com.