cd rootszone TumultTumult har ofte været nævnt her på rootszone.dk, fordi de siden årtusindskiftet har været et travlt orkester både herhjemme og i udlandet. Lad os alligevel præsentere besætningen:

Jørgen Dickmeiss – violin, mandolin, bodhran, vokal (og netop udnævnt til rigsspillemand).
Mikkel Grue – akustisk og elektrisk guitar, dobro, pedalsteel, kor.
Morten Jørgensen – akustisk og elektrisk bas, kor.
Jens Kristian Dam – trommer, cajõn, kor.

De har tidligere udgivet tre cd’er på GO’ Danish Folk Music. ”Walle Gnav”, ”Kværn” og ”Aldrig får jeg fred”, og nu er ”Den bagvendte” sluppet ud.

Tumult er tydeligt inspireret af den gamle danske folkemusik, men har opdateret den og givet den et eget twist. Jeg kan ikke helt slippe sammenligningen med Lars Lilholt, både på grund af Dickmeiss’ sangstil, Tumults folk-rock-stil, men også pga. netop sangteksterne – de er sjove og uhøjtidelige, og kan minde om vores gamle folkeviser. Måske med lidt for mange omvendte ordstillinger og pjatterim til min smag. Produktion og lyd er i international klasse. Musikalsk er præstationerne også i top. Især synes jeg, at Grues spil er smagfuldt, både på elguitar, dobro og sågar pedalsteel.

Derfor er det måske lidt paradoksalt, at intrumentalnumrene ”To fra Sønderho” og åbningssangen ”Vandet i floden”, med sin Björn Afzeliuske stemning, er mine favoritter. Paradoksalt fordi disse numre er de mest atypiske. Tumult har masser af ideer og energi, og en skønne dag rammer de måske også lige den sang, som vi alle synger med på – kald det lige hvad du vil.

Tumult kan opleves live på musiksteder landet over dette efterår. Desuden gennemfører de en række skolekoncerter. Se rootzones kalender eller kig på www.tumulten.dk/