trio mioGennem omkring 10 år har Trio Mio i kraft af høj kvalitet i såvel kompositioner og arrangementer som udførelser fastholdt en markant position på landets folkemusikalske firmament. Repertoiret har hele vejen igennem været selvkomponeret med kraftig inspiration fra svensk traditionsmusik, men dog originalt og med et tydeligt kontemporært udtryk.

Sådan er det stadig, men på dette nye udspil er besætningen ændret afgørende i forhold til den hidtidige i kraft af, at pianisten og harmonikaspilleren Nikolaj Busk er blevet erstattet af jazzmusikeren Peter Rosendal på tangenter og flugabone. Et messingblæseinstrument, der ligger tæt på et flygelhorn.

Kompositionerne skyldes fortsat hovedsageligt violinisten Kristine Heebøll, men den svenske bouzoukispiller og guitarist Jens Ulvsand bidrager også, ligesom Rosendal står for en enkelt. Det er imidlertid sidstnævntes jazzbetonede og voldsomt kompetente spil, der betyder den afgørende ændring. Han udgør en fornyende og fuldgod erstatning for Busk – og der skal ellers noget til!

Musikken fremstår nu endnu mere end tidligere som moderne fusionsmusik med elementer af folkemusik, jazz og den klassiske verden – og nu i højere grad med et improvisatorisk præg. Rosendals flugabone på et par af stykkerne er en interessant tilføjelse til trioens lydbillede og muligheder.

Musikken er kompleks og umiddelbart mere præget af udtryk og stemninger end af markante melodier. Til gengæld er udtrykket stærkt og stykkerne yderst stemningsfulde. Når dertil lægges den ovenud kompetente udførelse med stort musikalsk overskud, bliver resultatet et produkt, der skiller sig ud og fremstår som et originalt og vægtigt bidrag til den nutidige kompositoriske musik med udspring i folkemusikken. Et bidrag, der udfordrer ved at lægge niveauet højt.

Trio Mio rager ganske enkelt op på både et nationalt og internationalt niveau.

CD: Trio Mio: ”Grevinden/Countess/Gräfin” – GO´ Danish Folk Music