Bussen holder køreklar i porten til Château du Garage, et monstrøst slot med spir af kloninger mellem blæseinstrumenter og kobberkedler til fremstilling af brændevin. Bagved rejser spøgelset fra køkkenet sig mod den mørke og truende himmel, rede til med et djævelsk smil at overmande os med sin overdådigt voluminøse 14-retters menu fra det kombinerede fransk-canadiske og nordiske køkken. De vekslende delikatesser rundes muntert af med et stykke dansk wienerbrød før den overdådige arkadianske osteanretning. Der skylles efter med en vederkvægende alkoholisk digestif, blandet og balanceret af blæserne.

Hvis det lyder specielt, er det indledende ordgyderi ikke forgæves. Det 10 medlemmer store svensk/dansk/belgiske orkester Spöket i Köket er med sit andet album ved at have fundet sin form. Den uortodokse sammensætning af strenge, bælg og blæsere med vokal garniture er afstemt afvekslende fra ret til ret i menuen. Råvarerne er traditionel, original og selvskabt musik fra det folkemusikalske køkken med delikat tilsætning af swing- og bigbandelementer.

Umiddelbart er sammenstillingen af traditionerne fra fransk-canadiske Quebec og primært Sverige umage, men instrumenteringen og arrangementerne formår trods det at skabe en facetteret helhed i repertoiret. Egenkompositionerne af primært ”chef de cuisine” Nisse Blomster bevæger sig frit mellem inspirationskilderne og er derved med til at samle billedet.  Danske Jørgen Murers polka er nok det mest afstikkende indslag, men også forfriskende i sin muntert dansende lethed. Mads Kjøller-Henningsens fløjter skal fremhæves for at yde deres til at skabe køkkenspøgelsets særlige og personlige, men samlet set kollektivt skabte lydbillede.

At Quebec-bandet La Bottine Souriante for allerede en del år siden var de første med et tilsvarende koncept, skal ikke fratage Spöket i Köket noget som helst. Ej heller at danske Baltinget lidt senere fulgte op med deres fortolkning, al den stund det alligevel ikke lod sig videreføre.

Når hele dette veritable overflødighedshorn emmer af solide spilletekniske og musikalske kvalifikationer, serveret med oprigtigt smilende fornøjelse, kan det ikke gå galt. Det gør det heller ikke. ”Château du Garage” er en kraftpræstation, og spøgelset fortjener at husere længe i køkkenet og udvikle videre på menuen. Hvad kan det ikke blive til?

https://madskh.dk/spoket-i-koket/

www.facebook.com/spoketikoket/

www.youtube.com/results?search_query=sp%C3%B6ket+i+k%C3%B6ket