Østjyderne forside JPEGSpillemandslauget Østjyderne har netop udgivet en fin og livsbekræftende cd.  Harmonikaer og violiner i centrum, flankeret af bl.a. cello, bas og guitar. Pladen, der er lys, glad og i den grad danseegnet, leder på den fede måde tanken hen på Bror Kalles Kapel, som i 1950erne spillede smittende gammeldags dansemusik i den danske Statsradiofoni. Det var også musik med gang i, så man fornemmede træskoenes tramp og skørternes sus. Samme styrke og fine fornemmelse for traditionen finder man på den foreliggende cd.

Det høres tydeligt, at lauget tæller mindst 24 (!) spillefolk, for der er mange klange, fart, akustisk kraft og højt til loftet på pladen med ikke mindre end 20 skæringer. Alle er fra Niels Peter Sørensen Willumsens nodebøger. Disse bøger havnede i begyndelsen af 1990erne i hænderne på Østjydernes nodeudvalg. Lauget brugte dengang fire år på at gennemgå og gennemspille materialet fra de ca. 50 nodebøger med sammenlagt omkring 1000 melodier. Det var ikke nogen nem opgave, for det var blandet gods. Dels sirligt nedskrevne melodier af nyere og ældre dato, og dels en stor del, ofte vanskeligt læselige noder, skrevet med blyant på det papir, der nu tilfældigvis var for hånden.

Niels Peter Sørensen Willumsen var væver og husmand på Lading Mark nordvest for Aarhus. Han ser ud til selv at være ophavsmanden til de fleste numre på cd´en. Man ved stort set ikke andet om ham, end at han fødtes i Lading i 1855 og døde på Amtshospitalet i Aarhus i 1922. Ligesom Carl Nielsen var han spillemand ved militæret, hvor han blæste hornsignaler mv.. Ud over at han selvfølgelig spillede musik og skrev noder til bal og fest.

Spillemandslauget Østjyderne er en gammel Aarhusgruppe, der har spillet traditionel dansk og nordisk spillemandsmusik og samlet viden og melodier lige siden 1978. Upåagtet af de fleste på Sjælland har de gennem mange år gået og spillet på Viborgvej 53 – og mange andre steder. De har oparbejdet en indholdsrig hjemmeside og samlet en imponerende nodesamling, en østjysk pendant til Folkets Hus Spillefolks samling. Og nu er lauget i hvert fald markeret på mit indre landkort!

CD´en er deres første egentlige pladeudgivelse, hvilket overrasker, når man fornemmer gruppens professionalisme og omhu. ”Laugsaftener, danseaftener, årlig weekendtur med musik i døgndrift, kurser, udflugter og almindeligt socialt samvær er en del af laugets succes”, siger gruppen selv om deres virkeområder. Da gruppen tydeligvis vil mere end blot at underholde, har den også lavet en informativ hjemmeside: http://www.oestjyderne.dk/cd. Her kan man finde nyttige oplysninger i form af melodiernes proveniens og danseanvisninger. Her kan danses alt fra Hamborg til Russisk Kontra.

Fornemme danske traditionsbærere, som absolut ikke behøver vente endnu 36 år, før de barsler med den næste cd!