Søren Krogh har skrevet musik til 11 af Piet Heins mere end 9000 gruk – de oftest korte, livsfilosofiske digte om dette og hint. Man kan måske anse dem for ”filosofi light”, men mange er nu ganske kloge og ofte enormt finurlige samtidig, og i virkeligheden kender de fleste af os kun en brøkdel af dem. Krogh har samlet nogle i en personlig grukmusik-mosaik.
Enkelte vers eller endog bare få linjer fra et længere digt har vundet særlig genlyd. F.eks. ”Husk at elske mens du tør det, husk at leve mens du gør det”, ”At vide hvad man ikke ved, er dog en slags alvidenhed” og ”For den som vil, slår tiden til”. Piet Heins gruk er, som der står i presseteksten fra Søren Kroghs pladeselskab Exlibris, en slags ’destilleret danskhed’. Samtidig er de fleste, heller ikke her, slet ikke så korte. Det destillerede er ofte hentet ud af en længere kontekst.
Derfor forekommet det også meget oplagt, at netop Søren Krogh har sat musik til et lille dusin af dem, hvilket han er sluppet rigtig godt fra. Han har jo også før sat musik til digtere, f.eks. Jeppe Aakjær og Knut Becker, og han fik i 2013 en Danish Music Award Folk som ”årets autor”, dvs. sangskriver/komponist. Før det fik han i 2011 Gelsted-Kirk-Scherfig-prisen for sit arbejde med at skabe nye, danske sange.
Så Gruk Mosaik ligger nærmest i naturlig forlængelse af alt dette, og Kroghs fortrinsvis akustiske musik er veloplagt, iørefaldende, nærværende, lækker at lægge øre til, og den understøtter lyrikkens stemninger fint. At det hele lyder så godt, skyldes også i meget høj grad de dygtige musikere, Krogh har med sig: Dennis Ahlgren på elbas, guitar, mandolin, percussion, keyboards og elguitar (+ medproducer sammen med SK og ja, det var så det hele!), Martin Jønsson, flygel og Wurlitzer, Perry Stenbäck, dobro, guitar og harmonium, Jacob Venndt, kontrabas og kromatisk (og fed) mundharpe, Jens Kr. Dam, trommer, og Marianne Lewandovsky, kor.
De mange instrumenter sørger for spændende nuancer i melodierne og en alsidighed, der giver grukkene hver deres liv og farve. Her er et miks af friske uptempo-sange og nogle i mere adstadigt, tænksomt tempo med især stemningsfulde klaverakkompagnementer. Men med de i alt syv musikere sker der hele tiden noget helt rigtigt, og sangene fænger på hver deres måde.
Vores anmelder Nils Thorlund skrev om ”Hardcore Troubadour” i september 2012, at Søren Kroghs primære styrke er lyrikken. Men han kan sandelig også tage andres ord og skabe smukke melodier til dem. Det har han (også) gjort på Gruk Mosaik.
Piet Hein levede fra 1905 til april 1996. Han var dygtig på mange felter og var både matematiker, forsker, opfinder, designer, digter, forfatter med mere. Han skrev tit under pseudonymet ”Kumbel”, der betyder gravsten. Mange af hans gruk og digte er åbenlyst ikke døde og begravede, men lever videre. Det er Gruk Mosaik også et fint bevis for – og Piet kan/kunne kun være glad for Sørens musik, der (ups) udkom før årsskiftet.