Hun har en klokkeklar stemme, svenske Sofia Berg-Böhm, og hun synger kraftfuldt og ubesværet på fire sprog, som ville forekomme de fleste nordboere svære og dybt eksotiske: Jiddisch, ladino, hebraisk og arabisk! Skuespiller er hun også – og altså forsanger i Sirocco.

Sirocco er egentlig navnet på en vind, der blæser fra Nordafrika og kan bringe sandkorn fra Sahara til Sydeuropa. Men det er også navnet på Sofia Berg-Böhms folkemusikkvartet, som har eksisteret i 10 år og bringer sprøde, varme toner og inspiration fra Mellemøsten og omegn til os i det kolde Norden. Med deres anden CD, El Faro (spansk for ”fyrtårn”) præsenterer Sirocco her 10 skæringer – en blanding af selvskrevne og traditionelle numre.

Kvartetten formår på sjælden vis at præsentere iørefaldende toner fra vidt forskellige lande og musikkulturer. Ligesom Sirocco-vinden rejser gruppen i musik og tekst over vidtstrakte vande og landområder. Fra Andalusien, videre over 1500-tallets Tyrkiet og tager et sving over til USA i 1900-tallet, hvor de har fundet tekster af poeten Aliza Greenblatt (1888-1975), der voksede op i Ukraine.

Guitaristen i Sirocco, Patrik Bonnet, er født i Chile af chilenske forældre og ubetvivleligt en af Nordens bedste flamencoguitarister. Han har også studeret oud, den mellemøstlige lut, hos den syriske virtuos Mousa Elias.CD. Borg-Böhms stemme og Bonnets strenge flankeres af de to ”nye”, Hanna Stenlund Monthan (cello) og Fredrik Gille (slagtøj). Monthan har indspillet flere album med gruppen 75öre, og Gilles har medvirket i omkring 40 albumindspilninger og har spillet bl.a. med Bazar og Väsen. Så det er erfarne folk i Sirocco på trods af, at de sammen kun har ét tidligere album bag sig, nemlig Amirim fra 2014.

Det er svært at fremhæve nogle numre frem for andre på El Faro. Men jeg forsøger: Bonnets guitar i duet med Berg-Böhms guitar frembringer smukke toner på nummeret, Di Goldene Pave, der så vidt mit sprogøre rækker synges på jiddisch. ”Natten har åbnet sine gyldne øjne/ jeg var violinen, og du var buen/ gå til ro, du min kære rastløse”. Ren honning i øregangene!

Pladens syvende nummer, Cholemen Chaloymes, er en af føromtalte Aliza Greenblatts tekster. Her medvirker bassisten Martin von Schmalensee med magisk kraft. ”Dybt i natten/ bjerg og dal ligger i dybe tanker/ drømmende drømme/ bjerget kigger på dalen/ dalen gensvarer/ med den samme tanke/ drømmende drømme”. Titelmelodien, El Faro, er albummets eneste instrumentalnummer. Et flot, langt nummer, der understreger den fremmedartede stemning.

Sirocco siger selv, at de lige nu kappes om lytterne med en anden nyskabende svensk folkemusikgruppe, Kolonien. Det er nok muligt, men Sirocco behøver ikke, med deres vellyd, udfordrende tekster og modige eksperimenter, sammenligning med andre. El Faro anbefales til den, der gerne vil finde nye veje i folkemusikken!

Bonusinfo: Aliza Greenblatt, der med sin mand flyttede til USA, fik fem børn. Deres datter Marjorie blev gift med Woody Guthrie og mor til bl.a. Arlo Guthrie.