En del vil nok rubricere Peter Rosendal som jazzpianist, men det skal han ikke, og selv vil han heller ikke være meget for det. Der findes slet ikke en veldefineret kategori at kunne henføre Rosendal til.

Han ér også jazzpianist med sit udspring i jazzens univers, men har fra begyndelsen villet en anden vej end foreskrevet af genrens efter hans mening for stramme konventioner. Denne anden vej har i særlig grad passeret folkemusikken, herunder den danske, specielt Fanømusikken, den svenske og den brasilianske musik.

På folkemusikscenen gjorde han sig bemærket i folk/jazzfusionen ULC kvintet, hvor også bassisten Mads Vinding medvirkede. Senere afløste han Nikolaj Busk i Trio Mio. På ”Trickster” er netop Trio Mio den ene del af det til lejligheden samlede ensemble. Den anden del er bigbandet The Orchestra. Til denne ukonventionelle sammensætning har Rosendal arrangeret traditionel Fanømusik, en sønderhoning af Kristine Heebøll, en vals af Jens Ulvsand, begge medlemmer af Trio Mio, samt fire kompositioner fra egen hånd.

Kendetegnende for Peter Rosendal er der ikke tale om traditionelle bigband-arrangementer. Med en utvungen tilgang har han lagt nye lag på det melodiske grundmateriale og dermed skabt en genreblandet musik, som nok trækker på både jazz og folkemusik, men i sine passager fremstår nærmest symfonisk. Ja, det er anmelderens fattige forsøg på at rubricere en musik, som ikke kan eller skal rubriceres. Eksempelvis den traditionelle sønderhoning ”Første brudestykke”, udsat for eksperimenterende folktrio og ukonventionelle bigbandarrangementer, kan ikke genrebestemmes. Lad os bare kalde det musik!

Og det er fremragende musik. Med både finurlige, humoristiske, smukke, storladne og andre passager, som ikke skal forsøges beskrevet. Det skal høres. Rosendals komplekse og særdeles kompetente arrangementer spænder fra den rå og enkle melodilinje til en mangefarvet palet af koloristiske variationer. Resultatet er et ekspressionistisk lydbillede, der trækker lytteren ind i et sanseangribende tonevæld og forkæler med et overflødighedshorn af vellyd.

Anmelderen indstiller ordstrømmen her. Lyt selv. Kun de mest forbenede traditionalister kan med ro i sindet vende ørerne væk og gå.

https://www.facebook.com/search/top/?q=Peter%20Rosendal%20%26%20The%20Orchestra%20%26%20Trio%20Mio&epa=SEARCH_BOX&redirect=false