Man skal som bekendt ikke gå over åen efter vand, men man kan med udbytte gå over sundet efter musikalsk inspiration. Og det er netop, hvad den nydannede danske gruppe Over Sundet har gjort. Helt bogstaveligt illustreret i “Over Sundet Polska”, som ifølge teksthæftet handler om fire musikere i en robåd på vej over Øresund, hvor de drages af de svenske skove. Men gruppen har angiveligt også hentet inspiration i norsk og finsk folkemusik og hertil føjet en masse af deres egne ideer med afsæt i både klassisk og rytmisk musik.

Resultatet er en meget broget blanding af mange forskellige genrer (jeg mener også at kunne spore Balkan-inspiration i nummeret “Sidespring”). Det er selvfølgelig meget originalt, og gruppens selvkomponerede musik rummer da også mange spændende klangbilleder. Men ind imellem forekommer musikken lidt for stillestående og indadvendt, og jeg må tilstå, at jeg ikke helt forstår den dybere sammenhæng imellem titlerne, den medfølgende forklaring og musikken.

Det virker lidt fortænkt, selv om det da er ganske morsomt, når gruppen kalder et nummer for “Lakridsen Kommer”, fordi man – som gruppen selv skriver – “nogle gange kan blive overvældet af trangen til kulsort salmiaklakrids“. Det er måske det, som Siri Iversens dybsorte spil på basklarinet skal illustrere?

Foruden Siri Iversen på klarinetter tæller Over Sundet Cecilie Elbrønd Strange på saxofon og Lea Havelund Rasmussen på cello, samt Simon Alsing Busk på trommer (i sig selv en original besætning). Musikken er komponeret af gruppens tre kvindelige medlemmer, som alle har base i Odense.

Dygtige musikere, men for lidt lakrids i melodierne efter min smag.

Over Sundet: “Over Sundet”

Go’ Danish Folk Music (2009)

Søren Chr. Kirkegaard