cd gangspilDet er både rigtigt og vigtigt, at nulevende musikere søger tilbage og finder traditionel dansk musik, som ellers ville være blevet offer for historisk hukommelsestab. Det kunne hævdes, at når tider og miljøer fortaber sig, må de tilknyttede fænomener og tildragelser naturligt følge med. Hvis den tilgang skulle gennemføres konsekvent, ville historiefaget og historikerne være overflødige.

Tanken er absurd. Blandt andet derfor er ”Gangspil” berettiget, men ikke kun derfor. Når historisk musik er bevaringsværdig, er det naturligt og rigtigt, at den bevares, men ikke blot bevares som den spilledes i sin tid. Som en bevaringsværdig bygning må tilpasses, så nutidens mennesker kan leve og fungere i den, må musikken i et vist omfang fortolkes af nutidens musikere og med deres tilgang.

Sonnich Lydom (toradede harmonikaer og mundharmonika), Kristian Bugge (violin) og Morten Alfred Høirup (guitar og vokal) har været rundt i det ganske land og fundet dansestykker og et par folkesange, de finder bevaringsværdige. Dem har de fortolket med ligeværdig fokus på traditionen og deres egen tilgang. De har søgt og fundet på Fyn, Falster, Lolland, Læsø og Fanø tillige med lokaliteter i ”hovedlandet”.

Nogle vil måske finde det kritisabelt, at de spænder så vidt rent geografisk, men hensigten har ikke været at præsentere og dokumentere enkelte lokale traditioner. Den har tværtimod været at udtrykke respekt for de glemte spillemænd og deres musik som en mere overordnet målsætning – og i øvrigt frydes over musikkens kvaliteter. Netop kærligheden til musikken er drivkraften bag indspilningen, som i respekt for musikken er indspillet live i studiet. No overdubs.

Optagelser og nodesamlinger har været de primære kilder og i minimal grad levende overleveringer. Et valg, der harmonerer med hensigten. Det lyder umiddelbart noget støvet og historisk, men musikernes glæde ved musikken og ikke mindst deres særdeles høje musikalske niveau får eftertrykkeligt blæst støvet tilbage, hvor det kom fra. Man føler sig på ingen måde hensat til et musikhistorisk museum. Trioen postulerer ikke at videreføre traditioner, men at præsentere dem i deres egen fortolkning, og det lykkes på tætspillet, sej og swingende vis. Deres udvalg af stærkt bevaringsværdig musik fortjener en ordentlig behandling, og det må man sandelig sige, at de yder den. Overordentligt overbevisende!

”Gangspil” er historisk dansk folkemusik, nænsomt og respektfyldt fortolket ind i en nutidig kontekst og pokkers veludført.

CD: Lydom, Bugge & Høirup: “Gangspil” – GO´ Danish Folk Music.