img366Marianne Sveen, Solveig Heilo, Anne Marit Bergheim og Turid Honerud mødtes første gang på en privat musikskole i Oslo i 2004 og blev efter tre år enige om at danne gruppen Katzenjammer. Første CD ”Le Pop” udkom i 2008 og blev efterfulgt af ”A Kiss Before You Go” i 2011. Nu er så der gået fire år, siden det album kom på gaden, men bandet har samtidig med deres koncertturneer arbejdet flittigt på ”Rockland”, der er titlen på deres nye cd. De havde ikke mindre end 83 nye numre, som skulle skæres ned til de 11 på skiven, og ifølge de fire kvinder var det svært at vælge. Men syv-otte numre blev de alligevel helt enige om, og deres producer fik lov til at vælge resten.

Når det drejer sig om Katzenjammer, så foregår det hele meget spontant, og intet er planlagt på forhånd. De lader udviklingen af projektet gå sin naturlige gang, og alle i bandet er enige om, at man aldrig udelukker noget på forhånd, men derimod gerne vil flytte eventuelle grænser. Derfor er det også blevet et album med en del forskellig musik fra de fire musikere, som altid er veloplagte, humørfyldte og energiske i deres sceneoptræden, og de keder sig aldrig!

Anne Marit åbner første nummer med smægtende banjotoner, og hun synger også for i oldtime/country-melodien Old De Spain, der følges op af folkrock/americana-nummeret Curvaceous Needs. Der spiller banjoen også i fremtrædende rolle, mens Marianne sørger for det vokale. I det hele taget er alt, som det plejer at være med bandet, der pænt skiftes til både instrumenter og det vokale.

Albummet kører videre med det ret anderledes nummer, ”Oh My God”, hvor lidt balkan kommer ind over det cabaretagtige. ”Lady Grey” er valgt som første singleudgivelse fra albummet. Det er skrevet for en del år siden af Marianne – om en ældre dame med Alzheimers, som hun mødte, da hun arbejdede som sygeplejerske. Turid synger for i det folkede nummer ”My Dear”, der både er iørefaldende og velspillet, og man kommer heller ikke uden om ”My Own Tune”, hvor Turid og Anne Marit er i forgrunden. Her bryder Turid den engelske tekst ved pludselig at synge et vers på norsk!

Cd’ens titelnummer ”Rockland” afslutter albummet stille og roligt og så alligevel med de temposkift, der er meget karakteristiske for kvartetten. Alle har medvirket som tekstforfattere og komponister på de fleste numre, men de har ligesom tidligere også fået assistance af Mats Rybø. Bandet skifter instrumenter og genrer, dog knap så udpræget som tidligere hvad angår genreskiftet. Men de bevæger sig stadig mellem pop, americana, balkan, folk og blues. Australske Victor Van Vugt har produceret albummet. Han har tidligere produceret for bl.a. Nick Cave, Depeche Mode,The Pogues og Alison Moyet.

http://www.katzenjammer.com/

www.youtube.com/watch?v=UJ1bdEju0F0