cd jensen høirup buggeOvennævnte tre spillemænd har investeret en god del af deres aktive musikliv i den traditionelle danske folkemusik. De har været rundt omkring i – jeg citerer fra pladens booklet, ”… egne af Danmark, hvor folkemusikken stadig overleveres fra generation til generation”. Citatet kunne antyde, at det stadig er muligt at finde levende traditioner rundt i landets afkroge, men sådan forholder det sig desværre stort set ikke.

Derimod er der sandt nok nye generationer, som lærer sig musikstykker fra hedengangne levende traditioner, men – som bl.a. denne plade viser – er det langt fra altid nye generationer med udspring i de lokale miljøer. Netop derfor må professionelle folk, her to østjyder og en ”køwenhavner”, tage nogle traditioner op for at redde dem fra glemslens tåger. Det er til gengæld sympatisk.

Borcher Madsen var en spillemand og musikdirektør fra Falster, som levede fra 1815 til 1897. Trioen markerer altså med denne plade 200-året for hans fødsel. Han komponerede en lang række dansestykker, som blev videregivet ned gennem familiegenerationerne, senest til oldebarnet Poul Werner Hansen, der døde i 1986. Desuden er Borcher Madsens musik fastholdt for eftertiden gennem den nodesamling, som er kilden til den foreliggende plade, betitlet ”Slid din tid” efter en af samlingens polkaer.

Musikken er interessant i kraft af, at den fremstår mere kompleks og varieret end hovedstrømmen af 1800-tallets traditionelle dansemusik. Blandt andet indlagde Madsen ofte mol-passager i sine kompositioner. Samlet set er der tale om en række ganske gode melodier, som fortjener at blive dokumenteret og udbredt.

Netop dokumentationen af ældre traditionsmusik på et vist kvalitetsniveau er pladens primære berettigelse. Der er jo ikke tale om koncertmusik til de store festivalscener. At det er en nyfortolkning ligger i sagens natur, og det er der ikke noget forkert i. Musik udspringer af sin tid. Bugges violin og Jensens harmonika – især førstnævnte – er instrumenter, der trækker trådene tilbage til traditionen, og Høirups tilførte guitar markerer et instrumentalt element, der kom til med en yngre generations genopdagelse af den gamle musik i 1970´erne. At duoen Jensen & Bugge valgte at tage Høirup med har tilføjet musikken både en ekstra dimension og en opdatering. Det høje musikalske og tekniske niveau hos de tre spillemænd er i øvrigt uomtvisteligt og en fornøjelse at lægge ører til – og det viser, at højt spilleteknisk niveau ikke behøver at fratage musikken dens væsen.

Den musikalske udførelse sammen med pladens fyldige noter gør ”Slid din tid” til et musikhistorisk dokument af høj kvalitet og med indiskutabel berettigelse.

CD: Jensen & Bugge + Høirup: “Slid din tid” – GO´ Danish Folk Music.