cd jan olsenJan Olsen – et ærkedansk navn! En fynsk sanger og sangskriver, som netop har sendt sin første plade i eget navn på gaden. Det er EP’en ”Fairground”, der på dansk nærmest kan oversættes ved ”tivoli” eller ”markedsplads”, der rummer fem overbevisende og engelsksprogede numre af internationalt format. Tom Waits og Henning Kvitnes kommer frem på net- og trommehinderne, når man hører Jans rå, stærke og let hæse stemme.

Genren er glad og smittende pop – tilsat folk, men også kraftige stænk af rock, blues og swing. Numrene handler, ikke vildt overraskende inden for stilen,  om den uudtømmelige kærlighed. Her møder vi på blot 20 minutter hele spektret fra den troløse af slagsen til den rå og voldelige – alt sammen kilder til sorg, men ikke desto mindre dybt uimodståeligt, forførende og mystisk.

Indledningsnummeret ”Irresistible Baby” maner billedet frem af pigen, der taler som en engel, men retteligt hører til i Helvede. Titelnummeret, ”Fairground”, er nok pladens mest iørefaldende. Her males en stemning af fortryllelse og mystik under månen i det gamle tivoliland. Og i ”Mr. Lee Is Back In Town” beskrives en rå bølle, pigernes betvinger. Bare jeg var som Mr. Lee, siges det i sidste linje!

De svingende og iørefaldende melodier er Olsens egne værker, mens teksterne er skrevet i samarbejde med kæresten, Susanne Ove. Hun borger med en baggrund som oversætter inden for engelsk sprog og litteratur for, at teksterne, hvad gloser og iderigdom angår, kommer ud over folkeskolens begynderundervisning. En halv snes dygtige musikere og sangere medvirker på ”Fairground”, og ikke mindst Henrik ”Hylle” Nielsens fine guitarspil brænder godt igennem.

På den informative hjemmeside www.janolsen.nu kan man få et indblik i historien bag Olsen og Fairground. I starten af 1990´erne var Jan Olsen sangskriver, sanger og keyboardspiller i det ret ukendte dansk/irske band ”Still B”. Bandet har ikke efterladt sig spor på Spotify, men turnerede bl.a. i Tyskland, England og Irland. Udover at være med i ”Still B” skrev Olsen musik til teaterproduktioner, og han var keyboardspiller i Lasse Helners band.

Som Rootszones brugere sikkert kan skrive under på, er musikbranchen for det store flertal ikke ligefrem Joakim von Ands pengetank. Det fik Jan Olsen til at lave andet mediearbejde, bl.a. på TV2/Fyn. Han forklarede selv: ”På et tidspunkt fik jeg imidlertid bare nok af det hele og krydsede over på ”den anden side af skrivebordet, hvor pengene var”. Men efter 15 år bag skrivebordet længtes han alligevel efter det aktive musikerliv og sangskrivningen og sprang altså nu ud som solist.

”Jeg genopfandt mig selv som sangskriver et nyt sted i livet og begyndte at producere sange på fuld kraft”, fortæller han, der i dag arbejder som freelancejournalist.

Sangene på ”Fairground” er som nævnt vældigt medrivende og iørefaldende. Men man kan fodre løver med folk, der på engelsk skriver om kærlighed, så man kunne ønske, at Olsen fremover eksperimenterede med andre emner. Hvad med lidt mindre fokus på det store, internationale marked? Måske nogle dansksprogede tekster, der handler om de ting, som danskenes hoveder også er fyldt af? Der er nok at tage fat på. Og navnet Jan Olsen kommer vi til at høre mere til!