Danske Henriette Flach er 25 år gammel og bor i Stockholm. I starten af november i år udgav hun med ”Skyklokke” sit første album i eget navn, men hun er nu på ingen måde et ubeskrevet musikalsk blad – trods sin unge alder. Multiinstrumentalist og komponist er hun og behersker både violin, nøgleharpe og hardangerfele. Rundt omkring i Norden optræder Henriette Flach med musikalske projekter som Tailcoat, Penny Pascal og Mynsterland.

Og jo, for resten: Både i 2016 og 2019 har hun vundet Danish Music Award som ”Årets Talent” (Som Mynsterland og Henriette Flach). Hæderen blev særligt givet for den musikalske opfindsomhed, den klare vision – og for kompositionerne.

Medvirkende på cd´en Skyklokke er ud over Flach selv Villads Hoffmann (cittern), Petrus Dillner (nøgleharpe) og Anna Østerby (harmonika). Alle er rutinerede musikere. Dillner (f. 1995) blev svensk rigsspillemand i 2013, og Hoffmann var nomineret i tre kategorier ved Danish Music Awards Roots 2021 for sit solodebutalbum. Udgivelsen af ”Skyklokke” er – for at understrege det svenske – støttet af Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

”Skyklokke” er et rent instrumentalt album og et udtryk for sjælen i nordisk folkemusik. Især den svenske spillemandstradition fornægter sig ikke, men alle ni skæringer på ”Skyklokke” er selvkomponerede. Som min anmelderkollega, Marie Almlund, skriver (Resonator 5. december 2022), så er der tale om et højt musikalsk niveau, og det er karakteristisk, at det melodibærende instrument hele tiden skifter plads i ensemblet. Klangen er ofte lidt ”spids” og kold”, skriver Almlund også, Men det er nok også den eneste malurt, man kan dryppe i bægeret, og det er ikke værre, end at en god bas kunne sikre balancen.

Mit favoritnummer er den langsomme ”The Final Goodbye”, som byder på et smukt samspil mellem nøgleharpe og cittern. I samme dvælende stil finder man også numre som ”ForGlemMigEj” og ”Smiling Sun”. Hurtige og mere eksperimenterende numre er der også blevet plads til. Når man hører ”Hvepsen”, cd´ens andet nummer, fornemmer man virkelig den irriterende augusthveps, der stædigt prøver at suge toppen af honningmaden. ”Little Miss Ladybird”, det syvende nummer, akkompagneres af taktfaste slag, ledsaget af violin. Man kan godt forestille sig en insisterende, gæv og fremadstormende ung kvinde.

Det sidste nummer, ”Skyggemaleren”, spilles på en eksperimenterende måde, som jeg ikke har hørt før: Tonerne bankes med violinbuen og antyder på den måde, at her spilles og males ”skyggen” af hovedmelodien. Det er en smuk debut i den nordiske folkemusiktradition fra et ungt talent – med andre unge talenter – i rivende udvikling!

Tailcoat kan nydes på Youtube: https://www.bing.com/videos/search?q=Henriettte+Flach+Youtube&docid=608046762665274210&mid=8E9992D4C7C723B889C58E9992D4C7C723B889C5&view=detail&FORM=VIRE