Alle gode gange tre. Endnu et fornøjeligt og iørefaldende album fra trioen, som naturlig efterfølger til Nye Tider og Danmarksfilm, så man kan kun konstatere, at Folkeklubben har gjort det igen.

Som det hedder fra bandet ”uden galskab, ingen lidenskab”. Men det er samtidig galskab med mening og stillingtagen til mangt og meget – og med dejligt finurlige, men meningsfyldte tekster, som så udmunder i bandets lidenskab for musikken, som de stadig forstår at udvikle.

cd-folkeklubbenDe tre spillemænd, Kjartan Arngrim, forsanger og guitarist ligesom Rasmus Dall, og Rasmus Jusjong på diverse slagtøj og keyboard, præsenterer de 11 numre med uhøjtidelig spilleglæde, hvor der i nogle numre er en hyldest til de ikke helt regelrette mennesker, som har krydset især Kjartan Arngrims vej i hans tidlige år.

Første nummer på albummet Torben Ulrich er jo næsten allerede blevet et hit, med tennisboldens dunken i gulvet som indledning og en ukuelig optimistisk lyrik: ”Der er sol over Danmark”, og senere ”du taber så smukt” og ”glemmer dine nederlag” og medvirker til at ”det bliver en god dag” som Kjartan Arngrim synger.

Der er kærlighedssange som Nu i Nat, Poetens sidste tog med savn og opfordring til at bruge tiden fornuftigt i Blomsten og vasen. Filosofiske drømme og tanker om nutiden og fremtiden i Nælden og egen og Hvis jeg ku’. Sangen om Overlæge Jacobsen er til minde om Kjartan Arngrims forældres chef på Psykiatrisk Hospital Risskov, herom har sangeren fortalt:

”Vi skal tilbage starten af 1980’erne. Den velestimerede overlæge Jacobsen var i en sen alder begyndt at forske i LSD som behandlingsmiddel. Som den gentleman han var, brugte han sig selv som forsøgskanin. Det foregik om natten i hospitalets kældre, hvor plejerne bæltefikserede overlægen og sprøjtede stoffet ind i kroppen på ham. Mens han lå der og syrede ud, kunne han se sit eget kontrafej danse hen over loftet, mens det sagde: “Bliv ved gamle dreng; du er på rette vej!” Og det gjorde han.”

Folkeklubben er ikke bange for at lade andre genrers musikere medvirke på scenen i bedste folk-stil, således var Kirstine og Peter Uhrbrand med ved udgivelsen af albummet under årets Tønder Festival, ligesom rapperne fra Suspekt deltog.

Trioen er blevet sammenlignet med Kim Larsen og hans poesi, men undertegnede synes nærmere at Clausen & Pedersens sociale portrætter og beskrivelser er tættere på Folkeklubben, ligesom det også dufter lidt af Troels Triers fantastiske vanvidsverden.

Men derfor er Folkeklubben ikke en kopi af andre bands, da de har forstået både med tekster og melodier at finde deres egen vej blandt pop, folkrock, americana og andre genrer. Her kan de præsentere og fortælle historierne bag sangene, hvordan de er blevet inspireret og de unikke historier, der bliver formidlet videre i trioens musik. Det gør de på glimrende vis på deres tredje album.