Trioen Fiolministeriet, bestående af Ditte Fromseier (violin, bratsch, vokal), Kirstine Elise Pedersen (cello, kor) og Kirstine Sand (violin, kor) fandt angiveligt først sammen omkring en fælles kærlighed for den ældste danske folkemusik, men præsenterer os på dette nye udspil altovervejende for et repertoire af medlemmernes egne kompositioner.

De anvender instrumentsammensætningen fra den klassiske strygetrio, og det præger musikken. De angiver selv tråde tilbage til det fortidige melodimateriale, men trådene leder hørbart alene tilbage til netop melodierne. Kompositionerne afspejler måske nok til en vis grad de tre musikeres ballast fra folkemusikkens verden, men umiddelbart kræver det god vilje at henføre dem til en folkelig dansk tradition. Melodierne fremstår mere universelle og med hver deres eget liv.

Selve spillet dufter mere, i hvert fald i sekvenser, af den yngre generations kærlighed til de svenske traditioner, ganske naturligt fuldt udfoldet i stykket Svensk sommer, og arrangementerne og udførelserne lægger sig op ad netop den klassiske kammertrio.

Ovenstående kan lyde som forbehold, men skal blot læses som forbrugervejledning. ”Et nyt liv” er et dejligt album. Det mest kraftfulde udtryk opnås måske netop ved en syntese som denne af folkemusikken og den klassiske kammermusik. Der er i hvert flad både saft og kraft i sagerne. Hvordan musikken skal rubriceres, hvis den skal det, overlades til pedanter med en sådan trang.

De tre kvinder er musikalsk og teknisk særdeles velfunderede, men det leder dem ikke, som hos flere andre, til steriliseret perfektion. Deres pågående angreb på instrumenterne skaber et nærværende og blodfyldt musikalsk produkt med stor spændvidde i variationerne. Tilførslen af kontrabas på udvalgte stykker og af guitar på et enkelt fremmer sidstnævnte.

Det samme gælder de vokale indslag, i hvilke Ditte Fromseiers fine sangstemme understreger det folkelige fremfor det elitære. Her må den skimlede skriverkarl dog nævne sin manglende forståelse for meningen med at erstatte den kendte melodi til Chr. Winthers Flyv fugl flyv med en ny.

Lad nu det ligge. Fiolministeriet har med ”Et nyt liv” spillet stærkt og absolut lytteværdigt ud.

https://www.youtube.com/results?search_query=fiolministeriet

https://www.fiolministeriet.com/video