Norske Hilde Fjerdingøy og svenske Hanna Andersson udgør denne duo, som nu udsender deres debutalbum. De har i flere år studeret nordisk folkemusik, og man kan opfatte albummet som en slags speciale eller svendestykke. Titlen, forsidekollagen med en etageejendom, og passagerne med reallyd imellem nogle af numrene kan jeg ikke rigtig afkode. Derimod er selve musikken og dens udførelse ekstra tydelig, fordi duoen helt har undgået at bruge yderligere akkompagnement til deres eget spil på henholdsvis diatonisk harmonika og violin. De velspillende musikere formår at gøre instrumental-albummet lytteværdigt.

cd fjerdingøyNumrene har fokus på deres favoritviolinspillere Hans T. Haugen, Norge og Gustaf Jernberg fra Sverige. Disse var det bedste, man kunne forestille sig for hundrede år siden og fortjener også at blive husket. Fjerdingøy og Andersson har valgt at holde numrene tro mod originalerne. Ikke noget med at peppe dem op eller om-arrangere dem. Det er vel derfor, at de kalder deres musik ’hardcore traditionel’

At folkemusik ikke er kommerciel, kommer nok ikke bag på nogen. Men denne CD er et godt eksempel på musik, som udsendes med støtte (fra Norsk Kulturfond og Rådet for Folkemusikk og Folkedans) fordi den er et stykke kulturarv – ikke fordi den skal forsøge at komme på hitlisterne. Derfor henvender den sig til et begrænset antal kendere, og derfor er det heller ikke den slags musik, som tiltrækker nye lyttere til folkemusik.

www.fjerdingoyandersson.com