cd roots”Det album, du holder i dine hænder, vil introducere dig til 20 af de allerbedste rødder og folkemusikbands fra Danmark.” Det kan man læse på albummets cover, og det er meget svært at modsige.

Man bliver bragt på en lyttemæssig sightseeingtur gennem den meget brede, danske folkemusik. Både den traditionelle og den nye og eksperimenterende musik. Og man bliver straks klar over, at der er stor spændvidde og variation i musikken. Uden at nævne alle 20 bands på albummet, så kan det da nævnes, at Basco står for det første nummer, og så er linjen egentlig lagt med deres fornyende linje af tradition og anderledes fortolkninger.

Asynje og Krauka tager os tilbage til rødderne i vikingetiden og middelalderen, og det nye band Trolska Polska er et fornyende bindeled tilbage til nutiden. Her finder vi DMA-vinderne Habadekuk og Dreamers’ Circus med lækre melodier, og som en af de få gengangere på cden kan Jullie Hjetlands smukke stemme høres med to forskellige bands.

Så der er både melankolske, traditionelle melodier, men også dansemelodier og igen helt anderledes toner, som når Himmerland eksempelvis tager os med på musikalsk rejse til Balkan.

Selv om det er på en solid dansk baggrund, så er der påvirkninger fra det øvrige Norden, ja, fra hele Europa. Men alligevel er det umiskendelige danske rødder og folkemusik, der bærer albummet og beviser at folk’en på ingen måde er blevet kørt ud på et sidespor. Slet ikke.

Det eneste minus ved albummet er, at man ikke bare kan købe det! For det er jo produceret som  promotion for den danske folkemusik i udlandet, og den opgave skal ”Growing in the World 2014” nok klare mere end godt.

www.danishroots.eu