1507-1Det er 20 år siden, at fadosangeren Camané debuterede med albummet Uma Noite de Fados. Han blev hurtigt den førende mandlige sanger inden for den såkaldte fado novo og blev sågar udråbt som den nye Amália. Det er noget af den største ros, man kan få – også selv om man er en mand. Camanés nye album Infinito presente – det 7. i rækken – vidner om, at han i høj grad stadig indtager en førende position

Karrieren startede allerede, da han var barn. Carlos Manuel Moutinho blev født i 1967 i Lissabon-forstaden Oeiras, lyttede i sin tidlige barndom til faderens fadoplader og begyndte at synge i fadohuse som otteårig. I en alder af 12 vandt han i 1979 amatørkonkurrencen Grande Noite do Fado i Lissabon. Med andre ord er han flasket op med fado på samme vis som sine to brødre Pedro og Helder Moutinho, som begge også er meget aktive i fadomiljøet i Lissabon

Gennem hele sin karriere har Camané samarbejdet med komponisten José Mário Branco. Det gælder også det nye album, hvor Branco bidrager med en del kompositioner. Det er blevet sagt, at Branco har betydet det samme for Camané, som Alain Oulman betød for Amália, og meget apropos er Oulmans A Correr med på det nye album.

Infinito presente er et flot og helstøbt album, hvor de mere stilfærdige og smukke sange dominerer. Men det byder også på up-tempo sange som Ai Miriam, hvor Camané veksler mellem sang og spoken-poetry. En anden skæring, der skiller sig ud er Triste sorte med sin tunge jazzede basgang. Ellers er instrumenteringen meget klassisk med en besætning bestående af guitarra portuguesa, guitar og bas.

På Os dois horizontes synges om saudade på den ene side og håbet på den anden, fortiden over for fremtiden. I det hele taget ligger tiden som et underlæggende tema på det meste af pladen, hvilket også er tydeligt i sangen, der har givet albummet titel, Infinito presente, som netop handler om nutiden som værende spændt ud mellem fortid og fremtid. Camané har allerede mange år bag sig i fadomiljøet, og han har givetvis mange år foran sig. Men han er også i høj grad til stede her og nu.