På torsdag begynder årets festival i den smukke universitetsby Cambridge eller rettere sagt et par kilometer udenfor ved Cherry Hinton Hall. Den afholdes for ikke mindre end 49. gang.

Cambridge definerer ligesom mange andre festivaler folk’en ret bredt og har således The Mavericks som et af sine hovednavne. Andre headliners er The Waterboys og det store, meget populære folk bigband Bellowhead, som er noget af en oplevelse, kan jeg bekræfte fra sidste års Cropredy Festival (aktuel igen 8.-10. august).

LAPD Pressefoto

LAPD fra venstre, Dónal Lunny, Andy Irvine, Liam O’Flynn, Paddy Glackin. Pressefoto

Cambridge FF blev ’opfundet’ i 1964, og listen af bands og solister, der har spillet her, er uendelig lang. Paul Simon var med til den første festival, hvor der blev solgt 1400 billetter. Nu ligger tallet på ca. 10.000, og flere er der heller ikke plads til. Kampen om en billet er overstået for i år – men hvad med næste år, når festivalen fylder 50? Der vil Cambridge FF ligesom i år og andre år reflektere alt det, der pt. sker inden for de brede rammer, som folkscenen efterhånden har. Den er aktuel, ser samtidig langt tilbage og har også øje for upcoming navne og somme tider stjerner. Det kan også ses af dette års program.

Skotske KT Tunstall kommer ligesom Levellers, Steeleye Span, Martin Carthy & Dave Swarbrick, Capercaillie, Martin Simpson, Amadou & Mariam, Breabach, Frigg, Kahryn Roberts & Sean Lakeman, som også kommer til Tønder ligesom Heidi Talbot og duoen Hudson Taylor. Samt mere end 30 flere, f.eks. LAPD!

Nej, LAPD står ikke (denne gang) for Los Angeles Police Department, men er derimod navnet på den nyeste konstellation for fire af de mest garvede og betydningsfulde irske musikere. De var alle sammen med fra den irske folk revivals start i 1970erne, tre af dem fra legendariske Planxty og den fjerde fra det tidlige Bothy Band, og alle sammen aktive lige siden i mange sammenhænge.

Alfie fra Hudson Taylor. Foto: Per Dyrholm

Alfie fra Hudson Taylor. Foto: Per Dyrholm

Den måske mindst kendte uden for Irland er Paddy Glackin, en af de allermest respekterede  traditionelle violinspillere i Irland. Han har dog valgt ikke at leve udelukkende som musiker, men har i mange år også arbejdet i RTE, irsk TV og radio. Men LAPD er musikalske sværvægtere: Liam O’Flynn, Andy Irvine, Paddy Glackin og et af Irlands musikalske fyrtårne, Donal Lunny, hvis indsats som producer, igangsætter m.m. er stor.  Desværre har jeg endnu ikke haft fornøjelsen af at høre LAPD live. Men mon ikke man kunne komme til at tænke på Planxty-tiden, som jo også havde Andy Irvine på en af vokalerne. Det bliver ren magi på fredag, og kunne man for pokker bare være der!!

Heidi Talbot. Pressefoto

Heidi Talbot. Pressefoto

Festivalpladsen er nemt overskuelig og faktisk forholdsvis lille med to hovedscener, hvor mange spiller ikke bare en, men to gange. Desuden et klubtelt, som køres af fem lokale folkklubber plus The Den, som også har program, men samtidig giver plads til musikere, der dukker op.Cambridge er kendt for sine gode faciliteter, bl.a. for handicappede, mange madboder og andre shops, børneunderholdning (og er i det hele taget meget familievenlig) og gratis internetcafe, og man kan faktisk nå at høre det meste. Der er camping på området og også et par kilometer væk. Musikken starter torsdag kl. 18 og omkring middagstid de næste tre dage – og den slutter hver aften inden midnat, som det vist er ret almindeligt, og egentlig meget rart, på engelske festivaler.

http://www.cambridgefolkfestival.co.uk/