Duncan Chisholm

Duncan Chisholm

Celtic Connections i Glasgow er startet i dag for 21. gang. Denne mastodont af en musikbegivenhed bliver ved til og med 2. februar. Habadekuk og Nikolaj Busk & Ale Carr deltager i løjerne, og programmet er så overdådigt, at det nærmest er umuligt at vælge – ikke bare mellem 300 events på 20 scener, men imellem 2.100 artister i alt i en periode på 18 dage. Men sådan skal det vel være.

Blandt de sindssygt mange navne på festivalen er CC-veteraner som Dougie McLean, Michael McGoldrick, John McCusker, Capercaille, Ivan Drever, Aly Bain, LAU og Julie Fowlis og ligeledes John Spillane, Dave Swarbrick, Lunasa, Duncan Chisholm, Emily Smith, Aly Bain og Blazin’ Fiddles. Og ja, mange, mange flere. Alle andre burde jo også nævnes. For her er som sædvanlig tale om et festfyrværkeri af solister og bands inden for en meget bredt forstået fortolkning af traditionel & moderne folk & roots & mange versioner af keltiske forbindelser, så at sige.

Man kunne også nævne noget, der er lidt af en begivenhed. For det store, skotske succesband Del Amitri spiller på festivalen  24. januar, endda i et af byens nye vartegn, den flotte, nye koncertarena, SSE Hydro med plads til 12.000 siddende publikummer. Den ligger på det tidligere Queens Dock. Bandet har ikke spillet sammen på en scene i over 10 år. Del Amitri med sangeren Justin Curry er nær nok musikalsk ven med Celtic Connections til at høre med her, ligesom Mary Chapin Carpenter, der spiller samme aften i GRCH, Glasgow Royal Concert Hall, der i alle årene har været festivalens omdrejningspunkt. Og Lloyd Cole. Og så videre.

Kevin Henderson

Kevin Henderson

Festivalen var fra starten meget ambitiøs med både program, alsidighed, spillesteder og begivenheder i det hele taget. Siden er det kun gået én vej siden, nemlig fremad! Foruden GRCH med den store, flotte koncertsal foregår festivalens vildt mange koncerter rundt omkring i byen på diverse, fede steder i alle størrelser. Nye kommer til, enkelte falder fra og kommer måske igen. Det er en stor kvalitet, at tingene foregår på så forskellige steder med hver sin atmosfære og sjæl – og vel også der, hvor man mener, at de forskellige bands passer ind.

Fra Danmark kommer Habadekuk, og de skal nok sætte total gang i sagerne med deres ”kaleidoskopiske, uimodståeligt dansable fusion af traditionel musik tilsat messing, bas og trommer”. Nikolaj Busk og Ale Carr repræsenterer Danmark i ensemblet Northern Light, som hvert år består af to danske, to irske og to skotske musikere.

Davie Henderson Fotos: Per Dyrholm

Davie Henderson Fotos: Per Dyrholm

Väsen, den højt respekterede svenske trio, der nu har spillet sammen i 25 år, er igen med i år, og det  samme gælder The Nordic Fiddlers Bloc med norske Olav Laksegaard Mjelva, svenske Anders Hall og Kevin Henderson fra Shetland.

Dette sidste giver anledning til at udtrykke stor bedrøvelse over, at Kevins far, Davie Henderson, døde ganske uventet for få dage siden. Davie var højt respekteret for sit arbejde med Shetland Folk Festival gennem mange år og alle tiders gode, livsglade fyr, som var en højt skattet ven og deltager i både Celtic Connections og Tønder Festival. Mon ikke koncerten den 24. januar bliver en hyldest til ham fra hans dygtige musikersøn Kevin Henderson.

Læs meget mere på www.celticconnections.com