Åh nej! Endnu en besværlig musikgenrebetegnelse. Jeg stødte på den i en beskrivelse af Anya Hinkles musik, hvor den er brugt som en samlet betegnelse for rootsmusik fra Appalacherne, USA. Hinkle har nemlig fundet frem til en vellykket hybrid af traditionel akustisk musik sat til aktuelle sange, og skal man beskrive denne Hinkles-formel, så skal man nævne singer-songwriter, bluegrass, old-time, country, swing med mere – tja, så er det måske alligevel nemmere med appalachiacana?

Anya Hinkle har en fortid i to bands – Dehlia Low og Tellico. Her har hun udviklet sig som en god sanger, fiddler, guitarist og især som sangskriver. Hun kan skrive nogle velklingende melodier og lave aktuelle tekster, og så fremstår hun befriende ærligt. Med en behagelig blød stemme og vidunderlige rytmiske fraseringer har hun formidlet en række sange, der er meget forskellige i sprog og emner, og som viser et bredt talent.

Hun har da også vundet sangskriverkonkurrencer, turneret med sine bands i det meste af verden og samarbejdet med så forskellige musikere som irske John Doyle og japanske SUEMARR og søgt inspiration ud over sine hjemegne Virginia og North Carolina. Det gælder for hendes første single som solist “Road of the Winds” fra april 2020, hvor hun synger om, hvorledes forskellige historiske folkeslag og kulturer har krydset Stillehavet på ’vindenes veje’ og fundet hinanden.

Anya Hinkle får sat musik, håb og mod til alvorlige emner som BlackLivesMatter med sangen Courage For The Morning, og så får hun en meget banal sang om glæden ved at cykle gjort til en hyldest til kvindefrigørelsen med I Got A Lot Riding On These Wheels.

Som debuterende solist virker det selvmodsigende at hendes nye single hedder I Belong To The Band. For en gang skyld ikke Hinkles sang, men Rev. Gary Davis’. Det er en delvis vrøvlende tekst sat til akustisk swing-gospelmusik og er blevet et favoritnummer til koncerterne med hendes nuværende musikere. Hør dem udfolde sig i herlige modale dobro-fiddle-mandolin-intermezzoer i Hills of Swannanoa – en fortælling om en oversvømmelse i hjemegnen.

Det er sjældent, at et folk-album på et lille pladeselskab kickstartes af så mange singler, men selvom albummet ikke er udkommet endnu, så er det tydeligt allerede nu, at Anya Hinkle er et nyt navn at følge – uanset genrebetegnelser.