Jeg hørte i 1968 en lidt genert teenager og folkesanger ved navn Ann Tholsted og glemte aldrig helt hendes distinkte vokal. Hun lød lidt som Marianne Faithful, men er i modsætning til Faithfull desværre glemt af de fleste. Jeg researchede i arkiverne, fik en snak med hende, og nu mange år senere kan jeg præsentere en kort biografi.

Anette Tholsted (f. 1949) voksede op på Østerbro, København. Efter endt skolegang var hun au pair-pige et års tid i England. Hun begyndte at spille guitar og synge, og da skuespiller og teaterdirektør Preben Kaas hørte hende, fik hun en plads i koret i den danske opsætning af musicalen ”Annie Get Your Gun”.

Hun fik herefter en aftale med Mørks Musikforlag, og efter en solooptræden i TV engagerede Thøger Olesen hende til Tivolis Vise Vers Hus i maj 1968. Via musikforlaget blev hun kontaktet af et engelsk musikbureau. Hun tog til London, og der blev forhandlet en kontrakt, som bl.a. omfattede en så omfattende styling, at hun takkede nej og vendte hjem – nu som Ann Tholsted.

I Vise Vers Huset mødte hun Hans Gregersen Dal, som var guitarist samt arrangør, da de efterfølgende var i studiet for at indspille en række nyere folkemusiksange – herunder tre sange, som hun selv havde skrevet. Kort efter udkom hendes selvbetitlede debut-LP.  Herefter blev hun opfordret til at indspille nogle dansktopsange herunder ”Master Jack”, som kort kom på hitlisten. Hun blev kæreste med folkesangeren Per Juul, og sammen med andre ildsjæle startede de den nye klub I Mikroskopet i det centrale København i slutningen af 1969. Det blev et populært mødested for danske og udenlandske folkemusikere.

I 1970 blev Ann Tholsted engageret i længere tid til musicalen ”Hair”, og hun var korsanger på nogle pladeindspilninger med bl.a. The Walkers, men i 1975 stoppede hun musikkarrieren og blev pædagog.

Dansktopsangene har det måske bedst i glemslen, men hendes folkemusikalbum er en lille, overset perle, synes jeg. Den solgte ikke så meget og er blevet en sjældenhed, som nu forhandles til meget høje priser, og som fortjener en genudgivelse. Her er en sang fra dette historiske album:

https://www.youtube.com/watch?v=P_vG_tP7Z4Q