Lørdag eftermiddag spillede det neoklassiske folk-postrock-orkester, som nogle kalder dem, på Skt. Hans Torv i København. Regnen væltede ned nonstop, men både Afenginn (Øverste foto: Claus Hellgren Larsen) og før dem det unge band Hvalfugl spillede ufortrødent for de relativt få publikummer. De to bands stod heldigvis på en overdækket scene, mens lytterne måtte nøjes med regnfrakker og paraplyer, og de spillede engageret og uden at kny, selv om det må have været en kølig affære.

Hvalfugl

Hvalfugl Foto: Per Dyrholm

Begge bands spillede lange sæt, og der var intet at udsætte på engagementet. Sådan oplevede jeg det, selv om jeg faktisk sad et pænt stykke væk, nemlig under Café Sebastopols markise, men dog udendørs. Koncerterne var en del af World Music Festival. Det må have været lidt ærgerligt for ikke mindst Hvalfugl at spille for så få, når nu de havde denne fine chance for at spille for et stort københavnsk publikum på denne plads, som ville have været proppet i godt vejr. Men det lød dejligt og skabte en smuk atmosfære trods vejret. Deres CD-debut ”By” fik gode ord med på vejen på denne side for få måneder siden.

Her i efteråret tager Afenginn på turné i Danmark, og det bliver med deres seneste album OPUS, der er blevet udråbt til et symfonisk mesterværk. Det udkom sidste år og undertegnede kaldte det bl.a. karakterfuldt, storladent og nærværende. Afenginn er et af landets mest prisvindende og anmelderroste orkestre, og alene i år er det blevet til fire DMA-statuetter foruden de fire, som de allerede har stående. I år har de spillet på både Roskilde og Tønder Festival.

Først er det Nygadehuset i Aabenraa, der lægger scene til Afenginn og Opus. Det sker den 14. september, og så fortsætter de til Dexter i Odense dagen efter og til Forbrændingen i Albertslund. 29. september gælder det Harders i Svendborg og d. 30. i Studenterhuset, Aalborg.

Den 2. november går turen til Norge med koncert på Transform Festival i Trondheim, 3. november på Oslo World Music Festival, så til Sverige og Malmø d. 11. november, nemlig på Victoriateatern. Plantagehuset i Thisted får besøg d. 23. november og Sønderborghus dagen efter. 25. november rundes turneer af på Pitstop i Kolding. Bandet skal nok vække glæde og stor respekt landet over og i vores nabolande.