Joachim Cooder er begyndt at træde ud af faderen Ry Cooders skygge. Han gav nogle afdæmpede matinékoncerter på Tønder Festival 2023, der stod lidt i skyggen af de mange bragende, udadvendte optrædener, som vi også kunne opleve. Til gengæld har de vist sig at være mere langtidsholdbare for mig.

Cooders sætlister bestod næsten udelukkende af sangene fra 2020-albummet ”Over That Road I’m Bound”, hvor han er dykket ned i Uncle Dave Macons store sangkatalog. Det er noget af den mountain music, der fra 1930’erne blev spredt ud fra Appalacherne enten på skrattende 78’er-plader eller via interferens-radiobølger til lytterne i de små hjem.

Foto: Amanda Charchian

Altså oldtime-musik i familievenlige og nogenlunde stuerene sange om livets gang i de landlige omgivelser. Cooder har typisk sat tempoet ned på sangene, og han har erstattet Macons banjo med sin særlige ’spilledåse’, så jeg kunne næsten ikke genkende sangene, som havde fået et nyt, spændende udtryk.

Joachim Cooder var meget synlig under hele festivalen i sin djellaba og øjenfaldende hat. Jeg var nysgerrig, havde aldrig set eller hørt hans ’spilledåse’ før. Han var meget imødekommende, så jeg fik ham til at fortælle lidt om sin musik:

”Jeg var percussionist og spillede ikke andre instrumenter, indtil jeg opdagede mbira’en. En instrumentbygger i Californien eksperimenterede med at montere mikrofoner til en version af den afrikanske mbira og kaldte den Array Mbira”. Denne er en videreudvikling af den simple kalimba og består af nogle stemte metalfjedre, der er monteret på en træboks, og som frembringer en harpeagtig lyd.

”På denne måde kunne jeg koble den til lydanlæggene, forstærke og justere lydene. Jeg spiller ikke guitar eller andre almindelige instrumenter, men nu havde jeg denne, og efterhånden som jeg blev fortrolig med den, blev jeg i stand til at synge og komponere mine egne sange, og wow, det forandrede alt. Uncle Dave Macon? Ja, i mit barndomshjem var han og nogle af bluesmusikerne den slags musik, som vi hørte hele tiden”.

Først for nylig fandt jeg endelig LP’en, som til gengæld har snurret livligt på grammofonen og huskede mit lille interview. Alt i alt et eksempel på, hvordan også de små koncerter på Tønder Festival kan give store holdbare oplevelser.

https://www.youtube.com/watch?v=baEljguE2hI