Søndag den 23. maj var Odense Folk Festival ramme for noget så sjældent som en pladerelease-koncert ”uden sin hovedperson”, som Frey Thyrré Klarskov, bandets guitar- og harmonikaspiller, beklagende men vittigt udtrykte det fra scenekanten. Men trods manglende cd-skiver var der god release-stemning på Kulturmaskinen denne søndag, og Abild fik på fineste vis introduceret sit publikum til den musik og de historier, der er omdrejningspunkt for projektet “Methea”.
Købmandsdatterens nodebog
Methea var købmandsdatteren Mette Marie Jacobsen kælenavn. Hun levede på Faaborgegnen for over 200 år siden. Abild er samlet omkring Mette Maries nodebog fra ca. 1783, og med deres debutalbum slutter bandet sig således til nichegruppen af orkestre, som fx Pørtners Komplot og det efterhånden legendariske orkester Rasmus, der målrettet har arbejdet med at puste nyt liv i de danske 1700-tals-nodebøger.
Abild er dannet af unge musikere omkring Det Fynske Musikkonservatoriums Folkemusiklinje, og de fire musikeres fælles musikalske kompetencer lyser ud af musikken. I front for kvartetten er Anna Aagaard – ”initiativtager, arbejdshest og violinst”, som Frey Klarskov kærligt adresserede hende ved koncerten.
Det var i forordet til den publicerede udgave af Rasmus Storms nodebog at Anna Aagaard første gang faldt over Mette Marie Jacobsen. Mette Marie, der blev født i 1767, var Rasmus Storms kusines datter, og skal efter sigende have boet en årrække i Storms hjem i Faaborg. I en sidebemærkning til disse forord blev det nævnt, at også hun skulle have efterladt sig en nodebog. Dette faktum tændte straks en gnist i Anna Aagaard, som selv er fra Faaborg.
Anna kontaktede straks Anders Christensen ved Dansk Folkemindesamling, og anskaffede sig herfra en kopi af Mette Marie Jacobsens nodebog. Ved Faaborg Byhistoriske Arkiv fik Anna desuden lov til at bladre i de originale noder, og med både original og kopi i hænde påbegyndte den 24-årige faaborgenser en omfattende renskrivning af de over tohundrede år gamle håndskrevne noder.
En stjerne i Faaborg
”Jeg fandt ud af, at hende her Mette Marie har været lidt af en personlighed dernede. Der hang for eksempel et stort maleri af hende nede på den gamle gård i Faaborg. Så det var ikke kun musikken, der var spændende, men også historien omkring personen,” fortæller Anna Aagaard om processen.
Der er nu gået et halvandet år siden Anna først opdagede Mette Marie Jacobsens musik, og der er ingen tvivl om at projektet har fået en særlig plads i hendes bevidsthed:
”For det første synes jeg, at det er sjov at spille noget, der ikke er så mange andre der har spillet før. Mange af de her melodier, er ikke blevet fortolket før, og der er ingen andre, der har været nede og grave i dem, som det er med mange af de andre nodebøger, der er blevet udgivet. Og så synes jeg også, at det er sjovt at spille ”der hvor man kommer fra”. Der er nogle sjove historier at fortælle, når man kommer ud. Og så synes jeg, at det er sejt, hvis hun selv har spillet musikken.”
Hvorvidt Mette Marie Jacobsen rent faktisk selv har spillet musikken, er altså usikkert. Men melodierne står ifølge Anna Aagaard i stærk kontrast til Rasmus Storms repertoire. Metheas nodebog er en samling af datidens ”hotteste moderne dansehits,” som hun udtrykker det med slet skjult begejstring.
Fornyelse i musikken
Selvom Anna og resten af Abild er godt inde i de historiske aspekter omkring Metheas nodebog, så lægges der alligevel mest vægt på fornyelse, når det gælder selve musikken:
”Jeg tror ikke, at man når ud til særlig mange mennesker ved at spille ”museumsmusik”. Hvis vi spillede det ligesom det var dengang, altså som brugsmusik, så var der jo nok ikke så meget ved at smække sådan en cd på pladespilleren,” fastslår Anna, der også har en særlig personlig ambition vedrørende netop udbredelsen Mette Marie Jacobsens musik:
”Jeg vil egentlig også gerne prøve at gøre folk nede i Faaborg opmærksomme på, at der findes alt det her musik. Der er ikke særlig mange i Faaborg, der ved at for eksempel Rasmus Storm boede dernede. Han er kun en kendt person i folkemusikmiljøet men ikke rigtig i Faaborg, så det er sådan lidt min mission at udbrede kendskabet til det på egnen.”
Måske kommer Anna Aagaard denne ambition lidt nærmere, når Abild holder deres anden pladerelease i Mette Marie Jacobsens barndomshjem i Faaborg nu på fredag den 4. juni –og her skulle der endelig være masser af dugfriske CD’er at komme efter…
www.myspace.com/abild
Mads Kjøller-Henningsen