Emmylou Harris. Pressefoto

Emmylou Harris. Pressefoto

Et kæmpeklap på skulderen – det må man sige, at den svenske Polar Music Prize er. Den blev indstiftet i 1989 af Stikkan Andersson, der var Abbas manager, men ud over det havde en lang karriere som sangskriver af mange svenske popklassikere og ikke mindst som ejer af pladeselskabet Polar. Han donerede ikke mindre end 42 millioner svenske kroner til formålet, og prisen blev uddelt første gang i 1992 og hvert år siden.

Johanna Söderberg fra First Aid Kit. Foto: Tommy Frost

Johanna Söderberg fra First Aid Kit. Foto: Tommy Frost

I mandags blev den ene – for der er faktisk to priser – fortjent uddelt til ”en af vore”, nemlig Emmylou Harris ved en fin ceremoni i Stockholms Koncerthus. Den anden modtager var den (hørehandicappede) skotske percussionist Evelyn Glennie. Her optrådte nogle af de fineste, svenske musikere – sangerinder som f.eks. søstrene i First Aid Kit, Nina Persson og Jill Johnson. Mange hundrede mennesker festede igennem på Grand Hotel, hvor bl.a. First Aid Kit igen gik på scenen og sang deres smukke sang ”Emmylou”. Der kunne man (på svensk TV) se den Ms. Harris fælde en tåre.

Det var to meget glade, berørte og ikke mindst meget musikalsk begavede damer, der modtog hver sin pris på en million svenske kroner. Og de er i fint selskab blandt de nu i alt 48, der har modtaget Polarprisen. Første gang gik den til Paul McCartney, og blandt de mange siden har været Bob Dylan, Bruce Springsteen, Gilberto Gil, Patti Smith, Roge Waters , Ray Charles, Stevie Wonder, Joni Mitchell og altså mange andre.

Kæmpe tillykke til både Emmylou og Evelyn.

www.polarmusicprize.org