I dag 19. januar skydes den store, årlige folk & roots med mere-festival i gang i Glasgow, Skotland, og den har danske navne på plakaten. Som altid varer festivalen i 18 dage! Den starter blødt med i dag torsdag kun to koncerter, men ellers er der nogle dage, især fra midt på ugen med mellem syv og 14 koncerter på en aften rundt omkring på dybt forskellige typer spillesteder i hele byen, Det startede ikke helt sådan i 1995. men vinterfestivalen blev en succes og er vokset og vokset. Altid med Royal Glasgow Concert Hall som epicenter. Det er herfra, festivalen udspringer, som vi har beskrevet her på siden mange gange.

På åbningsdagen afholdes 30 års gallakoncert med en lang række lokale stjerner, men sandelig også med dansk islæt, nemlig forrygende Basco! Og det er ikke første gang, at de spiller med på den prestigiøse festival. Kvartetten er Hal Parfitt-Murray, Anders Ringgaard Andersen, Andreas Tophøj og som nyt medlem Villads Hoffmann på cittern. Han har afløst Ale Carr, der som nok bekendt er en tredjedel af travle Dreamers’ Circus.

DC spiller i øvrigt på Celtic Connections d. 4. februar, selvfølgelig i den store koncertsal, RGCH. Finske Frigg og skotske Kinnaris Quintet er også her denne aften. Også VÍÍK kommer på scenen i Glasgow om nogle få dage. Se programlink nederst.

Viik

Men til de skotske m.m. stjerner i aften, og som der står, så er det et once-in-a-lifetime-lineup, hvilket ikke er usædvanligt på CC. Det drejer sig om Sierra Hull, Peat & Diesel, TRIP, Fergus McCreadie & Matt Carmichael, Maeve Gilchrist, Rachel Sermanni og ikke mindst et stort og unikt big band. Det blev dannet til den digitale åbning I 2021, og det myldrer ligeledes med store navne.

Først og fremmest Michael McGoldrick, som vist har været med på stort set alle festivalerne i alverdens sammenhænge, Karine Polwart, Ross Ainslie, Anna Massie, James Mackintosh, Fraser Fyfield, Graham Mackenzie, Sorren MacLean, Patsy Reid, Laura Wilkie, Hannah Fisher, Greg Lawson, Alice Allen, Alyn Cosker, Duncan Lyall – foruden overraskelser! Sikke en aften, der er lagt op til i den store, flotte koncertsal med plads til godt 2700 publikummer.

Vi fortæller løbende mere om festivalprogrammet på den enormt alsidige, afvekslende, ekstremt vigtige og flotte festival. Det tager lang tid at gennemse programmet, så mange koncerter er der fra 19. januar til 5. februar.

Glasgow er Unesco City of Music.

www.celticconnections.com