thestraybirds

The Stray Birds Foto: Jake Jacobson

Utroligt, men sandt: Tønder Festival kan trods diverse modgang og usikkerhed igennem tiden, ikke mindst sidste efterår, fejre sine første 40 år d. 28., 29., 30. og 31. august.

2.250 publikummer har allerede sikret sig billet til den runde fødselsdagsfest, hvor både gamle og nye venner er på plakaten, lover festivalen. Den har præcis løftet sløret for de første fem navne: Steve Earle og Runrig kommer ligesom Julie Fowlis, Chuck Brodsky og The Stray Birds.

logotfVi kan se frem til et mangfoldigt musikprogram, der bygger videre på den udvikling, Tønder Festival har været i gang med længe. Samtidig er det vigtigt for festivalen, at vi oplever fødselsdagen som en fest for de fire årtier med international folk & rootsmusik  Og en fest for den fremtid, folkemusikken og festivalen er ved at erobre.

”Vi skal sammen med vores publikum fejre, at vi hvert år siden 1975 har skabt et unikt møde mellem musikere og publikum. En festival på musikkens præmisser – takket være musikere, publikum og en hærskare af frivillige. Og vi skal invitere nye unge talenter ind på scenen og sige velkommen til nye publikummer,” siger Carsten Panduro, kunstnerisk leder af Tønder Festivalen.

Solen skinnede over Tønder Festival sidste år – på flere måder. Publikum var talstærkt, musikprogrammet bredt og superfedt med en lækker blanding af nye navne og populære  publikumstræffere i alle aldre. Ovenikøbet gav det også genlyd i medierne – endelig, kan man næsten sige. Tønder Festival 2013 brød virkelig igennem den mediemur, der så ofte har været en stopklods for folkemusikkens udbredelse uden for de vante cirkler.

Det er tydeligt nu, at interessen for folkemusik og hele det brede felt af håndspillet musik med rødder i folk, country, blues, cajun og world har været støt stigende de senere år. Heldigvis også blandt det yngre publikum, der også gerne vil opleve unge bands på deres egen alder. Så mon ikke det lovende band The Stray Birds, der kommer flyvende fra Pennsylvania, kunne være et af årets gode bud på en flok yngre musikere, der med deres eget take på moderne folk og bluegrass kan gå hen og falde stærkt i smag hos mange af de unge, der først fornylig har fået øre for folk’en? De spillede på Celtic Connections i Glasgow, bliver sammenligned med bl.a. Crooked Still og Gillian Welch (og det er ikke ringe) og har vakt genlyd allerede.

Publikumsfavoritter er i hvert fald Runrig, der kommer igen for x. gang siden 1983. Gode, gamle venner af festivalen, så hvis ikke de skulle være med til festivalens 40 års fødselsdag, hvem skulle så? Tønder og Runrig har en lang fælles historie. Bandet rundede selv de 40 år sammen i august 2013, hvorfra de 31. marts udgiver live-cd/dvd’en ”Party On The Moor” med optagelser fra sidste års fødselsdagskoncert for 20.000.

Julie Fowlis. Foto: Per Dyrholm

Julie Fowlis. Foto: Per Dyrholm

Julie Fowlis er ligesom Runrig fra Hebriderne og har med sin gælisk/skotske traditionsmusik vundet mange hjerter. Faktisk er den 34-årige sangerinde, der udgav sit første soloalbum i 2005, på toppen og kan opleves i mange sammenhænge. Hun har netop været medvært ved uddelingen af de engelske BBC Radio 2 Folk Awards, der fandt sted i The Royal Albert Hall i London den 19. februar. Julie Fowlis er indbegrebet af sødme og udstråling og taler (foruden sit gæliske) det skønneste skotsk (altså engelsk med masser af rul i!).  Hun har fornylig været med i BBC-serien ”Transatlantic Sessions” og skal turnere med musikken i foråret. Første gang hun spillede i Danmark var med pigebandet Dóchas, og siden har hun opnået stor solosucces og repræsenterer flot Skotland og det gæliske.

Steve Earle er en af de mest markante stemmer og personligheder i americana-genren, en kendt og eminent sangskriver, troubadour og historiefortæller – og et stort forbillede for andre sangskrivere. Han har tidligere begejstret i Tønder, senest i 2006, og har bl.a. bidraget med musik til den fremragende TV-serie ”Treme” om New Orleans efter orkanen Katrina.

Chuck Brodsky. Pressefoto

Chuck Brodsky. Pressefoto

Chuck Brodsky er en anelse yngre, knap så stort et navn, men det siger intet om kvaliteten af hans musik, som han sidst spillede i Tønder i 2011. Han er sig selv, en anerkendt sangskriver og musiker, og altid med historier og fortællekunst som en del af showet. Chuck Brodsky skal turnere hele to gange i Irland i løbet af sommeren og ankommer til Tønder direkte derfra, uden tvivl med sange også fra sit 2013-album The Baseball Ballads 2, en opfølger til The Baseball Ballads fra 2002. En ærkeamerikansk lidenskab, som vel knap så mange ligefrem synger om. Men Chuck kan.

Heldigvis er det gået op for mange, at Danmark har en helt unik festival for folk-musik i alle afskygninger. En festival med en stærk identitet opbygget gennem mange år og med et meget dedikeret publikum. Tønder Festival har genopfundet sig selv og sat en masse nyt i søen, og heldigvis så Tønder kommune lyset i efteråret og bevilgede (efter et sejt træk fra festivalen) den nødvendige støtte, så vi alle kan glæde os til jubilæet. Her i marsklandet mødes traditioner med en masse spændende nybrud inden for folk- og rootsmusikken, og den gamle festival er i høj grad med på beatet. Og en integreret del af Tønder, der slet ikke kan undværes.