logotf

Usher's Island Pressefoto

Usher’s Island Pressefoto

Til et i forvejen fyldigt program for årets festival, har Tønder F. tilføjet, hvad den selv og med rette kalder godbidder til plakaten. Nemlig lidt mere fra Irland og Skotland, som også manglede lidt, foruden amerikanske bluegrass-veteraner og to skandinaviske sangerinder.

Det er intet mindre end en irsk supergruppe, festivalen nu annoncerer, nemlig det nye band spækket med store navne fra to generationer: Usher’s Island. Andy Irvine, Dónal Lunny og Paddy Glackin fra legendariske bands som Planxty, Bothy Band og Moving Hearts, der gjorde folkemusikken moderne igen i 1970’erne og frem, og de har inspireret utallige unge musikere siden. Givetvis også de to noget yngre supermusikere Michael McGoldrick og John Doyle, som også begge har spillet i Tønder en hel del gange og i diverse sammenhænge, bl.a. på turné med Mark Knopfler. Det ér en vaskeægte supergruppe, vi her kan opleve. Vi taler verdenselite i irsk musik – det bliver ren magi.

Adam Holmes Foto: Thomas Slack

Adam Holmes Foto: Thomas Slack

Vi kender Tim O’Brien fra utallige besøg i Tønder, og i 2010 tog han sit band Hot Rize med – og det gør han også i år. Det er Pete Wernick på banjo, Nick Forster på bas og Bryan Sutton på guitar. Tim O’Brien trakterer mandolinen og ofte også andre instrumenter. Det er 25 år siden, at bandet var et fuldtidsband, men indimellem er de sammen igen, og sidste år udkom albummet ”When I’m Free” så. Det blev fulgt op af deres første store USA-turné i årtier.

Skotland byder ind med lidt af hvert. Adam Holmes fra Edinburgh er et af de nye, lysende talenter på den skotske folkscene. Han begyndte på violin, men spiller nu guitar. Denne fremadstormende sanger og sangskriver sammenlignes med John Martyn og optræder både med sit eget band The Embers og med den roste gruppe Rura. Steven Blake, Jack Smedley, David Foley og Adam Brown fik deres gennembrud i 2010 og har et fast og fint greb om de stolte, skotske traditioner. Nu har de så slået sig sammenmed Adam Holmes og hans sangskriverkunst. Sammen udgiver de Ruras andet album ”Despite The Dark” her i april. Det mørke hentyder muligvis til Holmes mørkt-farvede ballader. Desuden får vi et genhør med folkrockbandet Skerryvore. De kan i år fejre10 års jubilæum, som fejres med en open air-koncert” Skerryvore Decade” d. 30. maj i Oban i Skotland med bl.a.Sharon Shannon som gæst.

Ida Jenshus Foto: Marthe Amanda Vannebo

Ida Jenshus Foto: Marthe Amanda Vannebo

Sammen med Poul Krebs og vennerne fra hhv. Norge og Sverige, Henning Kvitnes og Daniel Lemma, kommer yderligere en af hver nationalitet, nemlig svenske Lisa Nilsson og norske Ida Jenshus, der også var med sidste år. Det kan vist kun gå godt med så stærke kræfter, suppleret med band. Og så lover festivalen endda, at der stadig er en stribe overraskelser i ærmet, som bliver offentliggjort meget snart.

www.tf.dk

Rura: https://www.youtube.com/watch?v=L9JJcFqmAMM