Trille. Ukendt fotograf

Trille. Ukendt fotograf

I dag kan et folk-ikon fejre rund fødselsdag. Den stadigt stærkt huskede sangerinde, komponist OG meget andet, Trille Bodil Nielsen, fylder 70 år. Hun trak sig fra musikken for 27 år siden, men hendes sange, status og personlighed er på ingen måde glemt af publikum og bliver det ikke foreløbig, for hun var igennem 1970’erne og 1980’erne en af de mest markante og elskede sanger/sangskrivere her i landet. Hendes sange gik i hjertet på en generation, ikke mindst af kvinder, med deres usentimentale hverdagsskildringer og politiske holdninger. Hun blev en slags symbol for kvindebevægelsen, selv om hun ikke selv kaldte sig rødstrømpe – dette dengang relativt nye begreb), som unge kvinder nu måske ikke helt forstår den store betydning (den relative) frihed og lighed er ikke kommet af sig selv.

For godt et år siden fik sangerinde og skuespiller m.m. Mette Marckmann Trilles tilladelse til at fortolke Trilles sange og har siden spillet adskillige koncerter sammen med Trille Band – vennerne fra dengang: Hugo Rasmussen, Ole Fick og Øyvind Ougaard. Om ikke så længe er de fire på banen igen, mere om det lidt længere ned.

Trille

Trille

Trille begyndte i 1964 at optræde på Restaurant Kontoret, der førte til det senere så legendariske spillested i Tivoli, Vise Vers Huset – og til en stor karriere. Vise Vers Huset var i mange år vel nærmest det københavnske hovedkvarter for en hel ung generation af danske folkemusikere som Povl Dissing, Per Dich, Cæsar, men blev desværre lukket ned for snart ni år siden. Trille slog hurtigt sit navn fast, bl.a. med sin fortolkning af Jesper Jensens og Hans Dals sang ”Øjet”, som nogle mente var blasfemisk. Men hun sang (og skrev) så meget andet. I 1976 udkom LP’en ”Hej Søster” med sange om vilkårene for 1970’ernes kvinder. Pladen blev en milepæl både musikalsk og for den politiske kvindebevægelse. Trille har selv afvist betegnelser som rødstrømpe og feminist, men stor betydning – det fik hun. Og for mange, bådeældre og yngre kvinder, har den stadig ikonisk status.

Skribent og anmelder på rootszone.dk, Claus Hellgren, siger: ”Trille er Danmarks største kvindelige folkesanger igennem tiden. Som sanger, sangskriver og optræder venter vi stadig på nogen af hendes format. Hun gav stemme til mange kvinder i 1970’erne, og hendes sange holder sig bedre end mange af den tids ofte noget krasse og militante tekster. Hun havde nemlig et mere personligt og poetisk udtryk. ”

Mette Marckmann. Pressefoto

Mette Marckmann. Pressefoto

Trille blev senere nærsten synonym med børnesange, især på TV, hvor hun blev vært og producer på mange børneprogrammer på DR. I 1988 sagde hun farvel til musikbranchen, men hun har holdt foredrag om sit liv og karriere, skrevet manuskripter og teater og sideløbende passet sit lille landbrug I 2010 udkom CD-boksen ”Hele balladen”, der dog manglede en hel del, bl.a. ”Stille Folk” og børnepladerne. I slutningen af marts udkommer fødselarens erindringer på Gyldendal.

Men så er der Mette Marckmann & bandet med medlemmerne, der stort set har været med siden starten på folk-bølgen i 1960’erne, Ole, Øyvind og Hugo Jazzbas. 47-årige Marckmann er uddannet skuespiller i 1992, sanger, entertainer, med i Dansk Skuespillerforbunds bestyrelse, spiller klaver, guitar og fløjte, lægger stemmer til tegne- og reklamefilm og medvirker i en kommende TV-serie.  Hun skabte i 1997 kabareten ”Et lille lys i mørket” på Café Liva, hvor hun gennem 15 af Trilles sange fortalte en historie om en kvinde af i dag. Nu står hun i front for Trille Band, der fornylig spillede i hendes fødeby Sønderborg, og som 24. april spiller i Gørlev Forsamlingshus. Flere koncerter følger, bl.a. i Borgerforeningen Svendborg, Spilledåsen i St. Heddinge, Køge Kunstmuseum og d. 7. august på festivalen Musik over Præstø Fjord.  Tjek løbende vores kalender.

https://www.youtube.com/watch?v=wTIN-sfz4BA