Peter A. G. kan nu kaldes folkemusiker!

Den 24. udgave af Strib Vinter Festival i week-enden 16.-19. februar er overstået.
Et svigtende billetforsalg, ikke mindst begrundet i fraværet af Niels Hausgaard, som har været næste fast gæst i en årrække, gav panderynker hos festivalbestyrelsen i en økonomisk henseende.
Selv om det endelige dørsalg endnu ikke er gjort op, så er fornemmelsen dog, at publikumsinteressen i nogen grad rettede sig op.
Fredagens danske aften med Dissing-familien og Benny Holst i den ene hal og den britiske med Allan Taylor, Almost Irish og Frankie Gavin & DeDannan i den anden var særdeles velbesøgte uden dog at være udsolgt. Men den rigtige festivalstemning var der, og der blev i høj grad lyttet og hygget. Set i undertegnedes optik blev koncerten med Gavin & DeDannan nok en af de bedste musikalske oplevelser, festivalen længe har budt på.

Mange højdepunkter

Lørdag eftermiddag blev uden tvivl ét af festivalens musikalske højdepunkter: De danske orkestre Deas og Habadekuk med Kristian Bugge som tovholder gav et brag af en koncert. Publikum rockede med, og enkelte indtog det begrænsede dansegulv foran scenen.
Lørdag aften i Hal 1 var overladt til Michael Falch som hovednavn. Ikke at forklejne Christian Søgaard Trio, som indledte aftenen på smukkeste vis, og Henrik Jansberg Band, der afsluttede den med fuld energi og stemning, så blev koncerten med Michael Falch en særlig oplevelse af intensitet, humor, nostalgi og musikalitet. En næsten fyldt hal med 600-700 mennesker rammede Falchens optræden flot ind, og savnet af Hausgaard var næsten glemt hos alle.
Koncerten lørdag aften i Hal 2 kan kritiseres for at begynde for stille. Da publikumstilstrømningen samtidigt var skammelig lille, var det en utaknemmelig opgave for Kaspar Vig som debutant på festivalen at skabe den rette stemning. Kvaliteten af Kaspars musik kan ikke bestrides, men at placere den i en rungende sportshal med flest tomme stole er en skam (indrømmer arrangøren med den programansvarlige i spidsen). Tania Viit Band, som spillede to sæt, formåede ikke at hæve publikumsinteressen væsentligt, og først da aftenens absolutte hovednavn, skotske Eddi Reader med band gik på scenen hen imod midnat, fyldtes hallen med fans og med folk med armbånd, der skiftede fra Hal 1 til Hal 2 efter koncerten med Michael Falch.
Den sidste halvanden times koncert med Eddi Reader blev en fejende flot oplevelse af intensitet og skotsk højlands skønsang af bedste skuffe. Publikum var tryllebundet og glemte tydeligvis både tid og rum. Dejligt at også en lille festival som den i Strib tør binde an med udenlandske topnavne, selv om de ikke nødvendigvis er det i lille Danmark.

Nu er han folkemusiker

Søndag eftermiddags festivalafslutning var lagt i hænderne på først duoen Bente Kure og Leif Ernstsen og slutteligt med Peter A.G.s overrumplende oneman-show, der viste sig at være et inferno af energi og udstråling. Efter en indledning med en håndfuld nye sange bundet sammen med Peters forklaringer, rullede han det ene 70er og 80er hit efter det andet ud over scenekanten kun akkompagneret af sin akustiske guitar. Publikum sat tilbage fulde af benovelse og respekt. Som jeg efter koncerten sagde til Peter: “Du er hermed bestået som folkemusiker”, hvortil han grinede og sagde mange tak for æren.
Arrangørerne venter nu spændte på det endelige regnskab og bruger samtidigt den kommende måneds tid på sammen med festivalens ca. 200 funktionsledere og medhjælpere at evaluere festivalen på kryds og tværs.
Undertegnede vil ikke udtale sig om mulige tiltag og ændringer, før det endelige resultat kendes, men dey skal gå meget galt, hvis ikke der bliver Vinterfestival i Strib igen i februar 2013. Den 25. af slagsen.

http://www.strib-vinterfestival.dk/
http://jens-th.com/site/album/music/strib/2012/tmp.html