For sjette gang kunne Ansager i Vestjylland slå porten op til Mariefestival. Det er stedet, hvor man i løbet af tre dage kan præsenterer ikke mindre end godt 200 koncerter på de 20 scener og i alt omkring 500 deltagende musikere.

Fionia Stringband

Efter den officielle åbning af festivalen på torvet i Ansager fredag var der faktisk mulighed for at høre syv koncerter inden midnat! Alle koncerter må max. være af 45 minutters varighed, men så kan man til gengæld opleve, at mange bands spiller mere en end koncert. Lørdag kunne man nå hele 14 koncerter, og søndag var der chance for at nå fem forskellige scener.

Fredagens første koncert på Ansager Plejehjem blev på grund af det gode vejr flyttet udendørs. Her kunne de godt halvt hundrede fremmødte nyde Fionia Stringband med de to violinister Michael Graubæk og Jes Kroman samt pianisten Theis Langlands.

Walther m. Sine og Morten

Her kunne publikum nyde polkaer, valse og hopsaer med de tre musikere, der tydeligvis hyggede sig, selv om de havde solen lige i øjnene. Om det var derfor, at de sang Solen er så rød mor, skal være usagt. Men efter en koncert med gode historier og hyggesnak kunne publikum efterfølgende trække sig tilbage til aftensmaden.

Der blev fyret godt op i Ølværket, da Walther, Sine og Morten gik i gang. De tre musikere med efternavnene Andersen, Bach Rüttel og Husted gav en humørfyldt koncert med stor energi. Selv om der blev spøgt med, at Morten Husted spillede som en brækket arm (han havde brækket håndleddet), gik det over stok og sten med Flemming Walther Andersens fornøjelige og eftertænksomme tekster og sange.

Rikke Thomsen

Der kom helt andre boller på suppen, da singersongwriteren Esben Kronborg (øverste foto) fra Horsens indtog samme scene. Han forstod smilende og med lune at få en god publikumskontakt, og han havde gode historier og nye danske sange på repertoiret. Selv om det var forholdsvis stille sange, så var publikum lydhøre.

I Musikgalleriet kom fredagens absolutte overraskelse. Det var i form af den 28-årige Rikke Thomsen fra Blans i det sønderjyske. Hun skal 15. september have overrakt Modersmåls Selskabets pris for at have bevaret og udviklet det danske sprog og bliver dermed den yngste, der nogensinde har modtaget den ærefulde pris. Tidligere modtagere af prisen er bl.a. Niels Hausgaard.

Den unger singersongwriter har netop udgivet en EP (anmeldes her på siden senere) udelukkende med sange på uforfalsket sønderjysk. Hun gav sin koncert med en tilpas ydmyghed og charme samt gode historier om sangene. Når man så samtidigt har en flot stemme og forstår at spille guitar, så er dørene ved at blive sparket helt op for Rikke Thomsen. Hun skal i efteråret på turne med Annika Aakjær Duo som support.

https://www.youtube.com/watch?v=s1cDltesF8c