Der er mange dygtige og talentfulde unge musikere, som drømmer om at slå igennem i musikverdenen. Hver dag kæmper de for at få deres musik ud til et bredere publikum, hvad enten det er som sangskrivere, musikere eller ofte begge dele. Men livet som “up-coming” musiker er sjældent en lige vej til berømmelse og succes. Det er en rejse fyldt med udfordringer, men også med en utrolig passion og dedikation.
En af de største udfordringer for unge musikere er at skille sig ud i en verden, hvor musikindustrien er mere tilgængelig end nogensinde før med streamingtjenester og sociale medier, for det betyder også, at konkurrencen er enorm. Det kan være svært at få opmærksomhed, når der er så mange dygtige artister, som kæmper om den samme plads i spotlightet.
Rootszone.dk har mødt et af de mange talenter, der er godt i gang med at brede sit musikalske budskab ud. Den nordjyske singersongwriter og pianist Charlotte-Amalie fortæller her om sine erfaringer, som har bragt hende langt:
”Det har altid været op og ned, frem og tilbage. Det startede med et band, som gik i opløsning, da jeg var knap 20 år, inden jeg så gik solo. Det viste sig også, at det var nemmere at blive hyret som solist end med et fuld band. Den respons, jeg fik fra publikum, var meget positiv, så det gav mig selvtillid, og jeg følte, at jeg kunne stå ved mine meget personlige tekster og sange, som er med udgangspunkt i mit eget liv”.
Den unge sangerinde fortsætter: ”Det har til tider været svært at lave det første album, jeg skulle have mange mennesker indover, mange ressourcer, Så de penge, jeg fik fra spillejobs, gik direkte til albummet. Jeg fik også lidt funding, men det dækkede ikke helt. Så det kræver en hel del, fra man får en ide til det færdige resultat foreligger, og giver rigtig mange bekymringer. Både om det kan gå økonomisk, men også resultatmæssigt. Men det gjorde det heldigvis for mig. Jeg har lært meget om den dynamiske udvikling med både med booking og management. Pladeselskabet har hjulpet, men jeg har selv skrevet pressemeddelelsen, da jeg jo er den, som bedst vidste, hvad der skulle stå, så det er gået positivt fremad de senere år.”.
Det er ikke nemt at komme i medierne, har den unge kunstner også erfaret: ”Det er begrænset, hvor mange medier, der er interesseret. Nordjyske, Gaffa og rootszone.dk har været flinke til at skrive om mig. Nogle har sagt, at de havde for travlt, men er så alligevel vendt tilbage senere. Det ville have været dejligt at få DR og Godmorgen Danmark på banen, men jeg ved godt, at der er mange om budet. Men jeg tror, at mit forarbejde med det første album er en slags visitkort, så det andet album bliver noget, jeg bygger videre på, og folk ved så meget mere om, hvad jeg står for. Jeg vil hellere have få dedikerede fans end blive en døgnflue”.
Charlotte-Amalie har tidligere været support for Rigmor og senest for Søren Huss, og hun fortæller herom: ”Søren Huss er meget menneskelig, og hans måde at være musiker på hjalp og støttede mig meget. Det med nervøsiteten, når man står og skal på scenen, lærte han mig meget om, så det var meget givende. Også det at sidde foran et så stort publikum var en prøvelse, men når man har spillet sit sæt mange gange og har indøvet den måde, man taler til publikum på, har gjort en verden til forskel, så det har givet meg ekstra medvind, og det er dejligt at komme ud til et stort publikum. Det er vigtigt med historierne om min egen musik, for det er jo det, som det handler om. Turneen gav også virkelig meget både på streaming og nye følgere på sociale medier og ligeledes til koncerterne. Også det at blive sat i en bås som genre der er lidt bred, men jeg kalder det selv for cinematisk nordisk pop”.
”Nu går jeg på konservatoriet i Aarhus på sangskriverlinjen, og her arbejder vi meget sammen og sparrer med hinanden om f.eks. tekster og kommunikation, giver feedback, og det drejer sig om at lære om og af hinanden. Jeg har søgt funding på et nyt koncept til et album, og jeg er blevet mere positiv end på det første, som var meget melankolsk.
Nu skal jeg på turné og spille med strygeorkestret Who Killed Bambi, som jeg spillede med under sidste års Spot Festival i Aarhus, og det samarbejde har virkelig udviklet sig både spændende og positivt. Vi begynder fredag 4. april i Kulturhuset i København, og dagen efter spiller vi på Gnisten i Ry. Så skal vi til Ærø og Musikhuset i Aarhus, inden vi slutter af 25. april i Birkerød. Ind imellem har jeg også en koncert i med Det Nordjyske Pigekor i Vendsyssel Teater i Hjørring, sammen med en anden artist AVA d. 13. april, hvor vi både spiller sammen, hver for sig og især sammen med pigekoret,” slutter den sympatiske og talentfulde kunstner. Hun har også en drøm om engang, at stå på de helt store scener med 15-20 personers orkester i ryggen, men lige nu handler det om det forbilledlige samarbejde med Who Killed Bambi.
For mange unge musikere som Charlotte-Amalie handler det om at være kreativ og udnytte de ressourcer, der er tilgængelige. Sociale medier spiller en stor rolle i dag, og mange musikere bruger platforme som Instagram, TikTok og YouTube til at dele deres musik og opbygge et publikum. Det giver dem mulighed for at få feedback fra deres fans, opbygge en base og måske endda få opmærksomhed fra pladeselskaber eller bookere.
For de fleste musikere er passionen for musikken det, der driver dem, og Charlotte-Amalie er et godt eksempel. Det er denne passion, som gør det muligt for dem at fortsætte, selv når det er hårdt, og når det virker, som om vejen til succes er lang. Men for den unge singersongwriter er det lykkes, at komme et langt skridt videre. Generelt er det ikke bare et arbejde for mange unge musikere – det er en livsstil. Musik er en måde at udtrykke følelser, tanker og historier, og det er netop denne følelse, som mange musikere håber at dele med verden.